Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисар Кириакиду призова за засилване на Covid ваксинирането в ЕС преди зимата

Стела Кириакиду, еврокомисар по здравеопазване
Снимка: БГНЕС

Европейските държави да засилят ваксинирането и поставянето на бустерните дози, което остава най-силното предимства срещу коронавируса, призова еврокомисарят по здравеопазване Стела Кириакиду на международната среща на високо равнище на тема "Covid-19: Пътят напред след пандемията", която се провежда днес в Кипър. Тя подчерта и че европейската подкрепа за медицинските нужди на Украйна ще продължи, докато е необходимо.

Време е да се подготвим за възможни вълни на коронавируса през следващите зимни месеци, като в редица държави вече се наблюдава ръст по всички показатели на вируса, предупреди еврокомисарят Стела Кириакиду.

Тя призова страните членки да увеличат имунизационното покритие, посочвайки, че досега с първа и втора бустерна доза са само под 10% от хората, отговарящи на условията за получаването им.

Адаптираните ваксини срещу коронавируса са осигурени в количества, необходими за защита на всички граждани на Евросъюза, увери еврокомисарят.

Предстоят важни стъпки за създаване на силен Европейски здравен съюз, обяви Стела Кириакиду. През ноември ще стартира нова Глобална здравна стратегия на ЕС, а в началото на следващата година предстои фармацевтична реформа.

Досега 18 европейски страни са приели за лечение повече от 1300 пациенти от Украйна, съобщи здравният еврокомисар. През зимните месеци нуждите на страната от медицинска евакуация може да се увеличат и Евросъюзът ще окаже необходимата помощ, подчерта Стела Кириакиду.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!