Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон: Следващата зима ще е бъде още по-тежка от предстоящата относно газовите доставки за Европа

Френският президент Еманюел Макрон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Зимата на 2023/24 година ще бъде още по-тежка от предстоящата по отношение на газовите доставки за Европа, предупреди френският президент Еманюел Макрон, предаде Ройтерс.

Европа ще води интензивни преговори с доставчиците и ще координира покупките с големите си партньори в Азия. Ще бъдат създадени и механизми, които ще гарантират солидарността между европейските държави при покупката на енергоресурси, обеща Макрон след срещата на европейските лидери в Прага.

Словашкият премиер Едуард Хегер заяви, че предлаганият механизъм за съвместни покупки на природен газ трябва да е готов най-късно в края на този отоплителен сезон, когато газохранилищата в Европа ще бъдат полупразни.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен подкрепи идеята и също постави срок за реализирането й - от идната пролет. Комисията ще излезе с по-детайлни предложения за справяне с високите цени на електроенергията в следващите седмици, обеща от своя страна фон дер Лайен.

Подкрепата за съвместна покупка на енергийни ресурси расте, констатира след днешната среща на лидерите председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

А според Макрон в отговор на настоящата криза европейците трябва да се отърват по-бързо от фосилните горива.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна