Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нинова: Да дадем предвидимост и предсказуемост, докато текат разговори за правителство

БСП разговаря с ПП, ГЕРБ и ДПС за цени, доходи и бюджет за следващата година

Сабрутев: ПП ще бъдем конструктивна опозиция

На срещата в Народното събрание, на която БСП покани на разговори всички партии - 17 октомври 2022 г.
Снимка: БГНЕС

"Желанието ни е да постигнем минимум съгласие по най-важните и неотложни мерки, с които да дадем на хората и на икономиката предвидимост и спокойствие", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова преди срещата на партиите във връзка с началото на работа на 48-ото Народно събрание на 19 октомври и предстоящия казус за изработване на Бюджет 2023. Срещата е по инициатива на социалистите, които в новоизбрания парламент са пета политическа сила.

На поканата се отзоваха от "Продължаваме промяната", ГЕРБ и ДПС.

И още: "Целта е да дадем предвидимост и предсказуемост, докато текат разговори за правителство. Има вече представени от Министерството на финансите параметри за бюджет, но припомням, че предишният парламент внесоха един бюджет, от залата излезе друг. Депутатите решават какъв да е бюджетът", коментира Нинова.

Минути преди да започнат разговорите тя каза още, че оценява финансово-икономическата ситуация на страната като добра:

"В края на септември има 9 милиарда в хазната. Служебният кабинет отчита 1 милиард излишък. Дългът, който е гласуван в парламента не е изтеглен в целия си размер. Т.е. оценяваме финансово-икономическата ситуация към момента като добра и развиваща се в рамките на бюджета, който сме приели предишния парламент и правителство. Стъпвайки на тези данни, да видим как да разположим приходите и разходите за догодина, за да гарантираме - от една страна семействата и домакинствата, от друга страна икономиката, но и да спазваме фискална дисциплина".

Преди срещата, на която се обсъждат бюджетът и различни въпроси, свързани със социалната политика, коментар направи и Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната":

"Най-вероятно предстои да чуем какви ще са политиките, които другите партии ще водят. Това, което мога да кажа, е, че ние ще бъдем конструктивна опозиция, няма да бъдем като ГЕРБ, които работиха деструктивно", каза Сабрутев. Той заяви категорично, че инфлацията е световна, а не е следствие на политиката, провеждана от "Продължаваме промяната".



От "Демократична България" не дойдоха на срещата. От коалицията казаха вчера, че според тях такъв диалог не е нужен преди парламентът да се конституира и служебният финансов министър да внесе проектобюджет за обсъждане.

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев беше днес в парламента за среща с работодателските организации. Той обясни, че няма да отиде на разговор с БСП, защото на този етап е твърде рано и няма да има ефективни решения:

"Не, няма да присъстваме на срещата на БСП, защото, като че ли продължаваме с предизборното говорене. И ако в момента правим срещи, на които ще даваме обещания и предварително поставени условия на бюджета, така че той да бъде неизпълним или да влезем в такава спирала на нови заеми, по-добре е да бъдем по-внимателни, да видим реалните показатели, да видим, какви са цифрите и реално в парламента и в бюджетната комисия да водим сериозни разговори", коментира Янев.



По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени