Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо Нидерландия настоява България да не влиза в Шенген?

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Радев е провел разговор с премиера на Нидерландия Марк Рюте след гласуваната от нидерландския парламент резолюция против влизането на България и Румъния в  Шенген. 

„Много важно е да се знае, че в Европарламента, 15 евродепутати от Нидерландия гласуваха "за" България и Румъния и само четирима "против". Това ясно показва, което споделих с премиера Рюте, че България и Румъния в момента стават заложник на вътрешната политика на Нидерландия и това няма да издържи дълго, защото най-важното е, че имаме положителен резултат от инспекцията. Видяхте, че и нашите евродепутати, всички, са обединени до един по тази тема и също така най-важното - че всички държави вече застават зад България".

Премиерът на Чехия Петер Фиала се ангажира категорично през декември чешкото председателство да работи по всички процедурни механизми, така че ние да търсим решение на този въпрос, съобщи президентът.

„Пак казвам, изборите в Нидерландия са през пролетта. Това е трудна тема, но Нидерландия вече е сама. Това е най-важното. Трябва много комуникация, тя продължава. Трябва много разяснения за значението на България за опазване на общата европейска граница и какво означава, във времена на икономическа криза, ние да стоим с блокирани граници, когато за нашата икономика, за икономиката на Европа, за всички динамични сектори, където е важно бързото и свободно движение на хора, стоки, услуги, капитали в момента да срещаме едно ненужно затормозяване", заяви още Радев.

Румен Радев

От МвНР напомниха, че България е изпълнила всички критерии и е готова за членство в Шенген от 11 години. Присъединяването е сред основните приоритети на служебното правителство, каза заместник – министърът на външните работи Костадин Коджабашев.

„Отпуснаха се повече средства за поддържане на сигурността по границата с Турция. Миналата седмица страната ни имаше експертна проверка за готовността по отношение на Шенген. Очакваме да бъде изготвен доклад и до 25-26 октомври да бъде представен“.

Костадин Коджабашев

Нидерландия обаче остава скептична относно приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство.

„Продължаваме да вярваме, че възможността да бъдем приети за пълноправен член на Шенген по време на Европейския съвет през декември, съществува“, заяви все пак Коджабашев.


Нидерландските депутати не са съгласни с корупцията и с това, че границите ни не се пазят, обясни пред БНР Даниела Горчева, която е главен редактор на списание „Диалог“ и живее в Нидерландия.

„Бойко Борисов беше премахнал граничния и митнически контрол от пристанище „Росенец“ и беше оставил там руска въоръжена охрана. На „Капитан Андреево“ минават нелегално мигранти, които корумпират български граничари. България продължава да служи като троянски кон на Русия в ЕС“.

Страната ни не е готова не само за Шенген, но и за Европейския съюз, заяви Даниела Горчева.

„Тя беше приета в него без да изпълни нужните условия и с надеждата, че ще го направи в движение. Но не стана така. Прокуратурата и съдебната ни система са в ужасно състояние“.

В Шенгенската зона не влизат България, Румъния, Ирландия, Кипър и Хърватия, обясни тя.

„Всички са членове на ЕС, но се приема, че имат несигурни външни граници. Ако България стане член на Шенген, влизащите от нея в ЕС няма да бъдат подложени на паспортна проверка. Така могат да минат и руски терористи, които да се разпръснат из цяла Европа“.

България няма шанс да промени мнението на Нидерландия и да влезе в Шенген до края на годината, смята Даниела Горчева.

„Тя не трябва да влиза там преди да бъдат разрешени проблемите с корупцията. Това ще бъде лошо и за българските граждани“.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна