Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой, кога и къде точно ще се раздават таблетки калиев йодид в случай на необходимост

Готови ли сме за реакция при ядрено замърсяване

Радиобиолог, ендокринолог, общински съветник и фармацевт са гости в този епизод на подкаста на БНР - "В центъра на системата" по темата имаме ли организация и човешки ресурс за раздаване на таблетките

2
Снимка: БГНЕС

Какъв трябва да бъде достъпът до таблетки калиев йодид в случай на ядрено замърсяване и как обществото ще бъде информирано какво следва да се направи? Можем ли да се снабдим с таблетната форма на калиев йодид от аптеката? Готови ли са всички общини да реагират в случай на нужда?

Очератан ли е пътят на таблетките калиев йодид до застрашените хора и обучени ли са екипите за това? Защо не трябва да се пият таблетките предварително? Как трябва да се пият? Защо Румъния вече раздаде таблетки калиев йодид на населението?

Да припомним, че през февруари правителството на Кирил Петков обяви, че купува таблетки калиев йодид за 2 750 000 млн. лева без ДДС (3,3 млн. лева с ДДС - бел. ред.). Количеството е най-малко 11 млн. таблетки. В краткото описание на поръчката е посочено, че количеството е необходимо, за йодна профилактика, за да "не се допусне увреждане на здравето на хората в резултат на натрупване на радиоактивен йод в щитовдната жлеза при възникване на ядрена или радиационна авария".

Правителство реши, че ще подмени запасите от таблетки калиев йодид

Защо не паниката, а точните инструкции са важни в бедствени ситуация - това са темите в този епизод на подкаста на БНР - "В центъра на системата".

Слушайте епизода тук:

Гости в епизода са:

Доц.Нина Чобанова - специалист по радиобиология и радиационна хигиена, началник отдел Научно учебен в Националния център по радибиология и радиационна защита

✅ Карлос Контрера - общински съветник от ВМРО, зам.председател на комисията по обществен ред и сигурност

✅ Проф. Михаил Боянов - ендокринолог в Александровска болница

✅ Николай Костов - председател на Асоциацията на собствениците на аптеките у нас

Проф. Михаил Боянов, Николай Костов, доц. Нина Чобанова и Карлос Контрера (от ляво на дясно)

От разговора ще научите:

✅ Трябва ли да бъде преразгледан Националния авариен план и да започнат обучителни и практически мероприятия

✅ Имат ли всички общини специализирани звена за аварийна помощ и превенция

✅ Имат ли собствен план за действие МС, областните управи и кметовете

✅ Какви са задълженията на общините в случай на ядрено замърсяване и подготвени ли са затова

✅ Как ще бъдат уведомени хората, че трябва да получат таблетки калиев йодид

✅ Какъв е редът за раздаване на таблетките и как ще бъдат дозирани

✅ Как и кога се приемат таблетките според възраст, здравен статус и разстояние от мястото на инцидента с изтичане на радиокативен йод

✅ Защо е важно да се приемат таблетките само в условия на ядрено замърсяване

✅ Как вреди радиоактивния йод, попадайки в щитовидната жлеза

✅ Защо тези таблетки не се раздават и приемат предварително и вярват ли хората в медицината

Доц.Нина Чобанова

"Йодната профилактика е едно от меропириятията, което трябва да се проведе в случай на аварийна ситуация. Национален център по радиобиология и радиационна защита осъществява държавен здравнo – радиационен контрол за спазване на изискванията за защита на лицата от въздействието на източници на йонизиращи лъчения за територията на административни области София-град, София-област, Перник, Благоевград и Кюстендил и на обекти с национално значение.

Задача на НЦРРЗ е да определя дозите, които биха могли да се получат при облъчване при аварийна ситуация и да предлага радиоационно - хигиенни мерки за намаляване облъчването. В този аспект е и дали и кога да се прилага йодна профилактика. Информиране на населението какво поведение трябва да имат при такава ситуация, също е задачата на НЦРРЗ, изткъка на БНР доц. Нина Чобанова. И още:

"В никакъв случай не трябва хората да си ги купуват предварително от аптеките. Таблетките калиев йодид ги има в Държавния резерв и те се прилагат само при възвнкване на ситуация при строко определени правила. Над 500 км. от зоната на замърсяването няма никакъв смисъл да се приемат таблетки", каза още доц. Чобанова.

Тя поясни, че съгласно законодателството след освобождаването от резерва на таблетките, през МВР те се подават към "Пожарна безопасност и защита на населението" и от там към общините. На базата на Аварийния план всяка община би следвало по списък да раздада таблетките на населението, съгласно Аварийния план, който всяка община би трябвало да има.

Карлос Контрера

"Темата, която поставяте е важна, защото касае възможността за реакция на гражданите и на институциите при бедствие или авария. Този въпрос е актуален с оглед на военните дейстивия в Украйна, тоест на 200 км. от нашата граница.Тоест действаме ситуационно, а не превантивно, защото ако беше превантивно, нямаше да има нужда да сме днес тук с вашите събеседници...

В последните 30 години има редици пропуски в политиката по обучаване на населението, свързани с реакцията при определени събития. В това отношение имаме категоричен провал на държавата, без значение кой е управлявал. А нашият Закон за защита при бедствия започва с превенцията. Затова и в момента е много опасно да говорим за прием на таблетки, защото хората не са информирани достатъчно...", заяви заместни к- председателят на Комисията по обществен ред и сигурност в СОС Карлос Контрера.

По думите му пандемията е показала, че ние нямаме логистичните възможности бързо да обхващаме цялото население при криза. Все пак на първо мясно не трябва да се всява паника. А свободното разпространение на таблетки калиев йодид е рисково, смята той.

"Според мен обаче не всички общини в страната имат специализирани звена за аварийна помощ и превенция при бедствия и катастрофи. В столицата има такова звено, но то е от 60-100 човека за милионен град. Но колко общини разполагат с реална жива сила, която е обучена да реагира при такава ситуация с радиокативен йод вследствие на ядрено замърсяване, не зная...

Липсват практически обучения в тази посока. Как ще се раздават таблетки калиев йодид, други предпазни средства, къде трябва да се насочат хората, за да бъдат защитени от заразяване...

В случай на бедствие армията и МВР трябва да бъдат водещи. За мен е концептуална грешка в закона, че всичко се стоварва на кметовете, които в много случаи не разполагат със средства, експертна помощ и хора. И в този закон ролята на Национания щаб е по-скоро методическа.

И аз мисля, че ние имаме структурен проблем - дори при едно тривиално бедствие, което беше в Карлово, ние не можахме да се справим, какво остава при една такава ситуация! ", това обобщение направи Карлос Контрера.

Проф. Михаил Боянов

"Темата е много важна, защото сред незапознатите цари страх. Страх, който може да прерастне в истерия, в масова паника.

Първо - говорим в случай на ядрена авария, йодно замърсяване при други видове оръжие, които излъчват йонизираща радиация, реално няма. При това не всички атомни електроцентрали при разрушаване на ядрото отделят йод, само определени модели.

Второ: този проблем касае хората до 500 - 600 км. от мястото на инцидента, оттам нататък много намалява опасносттал

Трето: касае основно децата и младите хора до 18 години. До 18 години се налага задължителна профилактика. До към 40 - 50 години може би.

А за хората над 40 г. могат и да не приемат таблетки калиев йодид, защото клетките на човешкото тяло с напредване на възрастта се делят по-малко. Така е и за щитовидната жлеза.

Таблетките не са необходими и за пациентите с оперирана щитовидна жлеза", коментира проф. Михаил Боянов.

Той поясни, че таблетките се пият в рамките на 10 дни след като има инцидент. Първият прием на таблетките трябва да е в рамките на 48 часа до самото излагане на радиоктивния облак. И през системата за Национално оповестяване ще трябва това се сведе до знанието на хората и да се дадат ясни указания. Дозата е около 1 mg на един кг. тегло ежедневно в продължение на 5 - 7 дни в случай на ядрено замърсяване.

По думите на еднокринолога в случай на нужда децата трябва да приемат по-малко каливе йодид, възрастните повече- на килиграм тегло. Приема се един път дневно, само ако е възникнало замърсяване с радиоактивен йод.

Попадайки в щитовидната жлеза, радиоактивният йод уврежда ДНК и след време може да възникне рак, както беше при Чернобил, припомни проф. Боянов. Той поясни също, че ако се стигне до ситуация да видим "гъбата от ядрено замърсяване" трябва да знаем, че тогава никаква профилактика с таблетки няма да помогне.

Проф. Боянов изтъкна още, че ако се пие предварително калиев йодид, това също може да доведе до различни здравословни проблеми.

"Не мисля, че ще е лесно да се направи разпределението на таблетките и цялата организация по доставянето им до хората. Все пак най-добрата форма, от гледна точка на правилно дозиране, е с таблетки калиев йодид, никаква друга форма", каза още проф. Боянов.

Николай Костов

"От това, което чувам в коментарите по темата, явно хората, които си закупиха таблетки калиев йодид от аптеките, са прави. Защото според мен най-големият проблем в тази ситуация, ще бъде времето, в което таблетките трябва да достигнат до хората. Това време няма да е достатъчно - r институциите няма да могат да ги доставят навреме, в изключително краткото време за реакция", посочи Николай Костов.

А това, че хората се запасяват предварително, няма нищо страшно.

Таблетките калиев йодид, които в момента ги има в аптечната мрежа, са производство на две български фирми. Единият от продуктите е лекарствен продукт, но се продава без рецепта. Като всяко лекарство обаче той има листовка за приложение, в която е описано как се приемат.

Освен това ние като фармацевти обясняваме на хората, че тези таблетки калиев йодид не се пият предварително при никакви обстоятелства. Само в случай на замърсяване с радиокативен йод и след като има разпореждане от Националния щаб, че започва такава профилактика.

Но в някои дъжави като Румъния и Полша например, на населението вече се раздадоха таблетки калиев йодид", даде за пример Костов.

Костов разясни, че в аптечната мрежа в момента има таблетки. Тези количества няма да са достатъчни в случай на нужда, но пък бързо ще могат да се произведат у нас. В момента няма завишено търсене, защото след истерията през март, аптечната мрежа се е снабдила. 

Цанко Бачийски, АЯР: Няма изменение в радиационния фон на територията на България

Експретите бяха категорични, че приемът на таблетките калиев йодид, без да има замърсяване с радиоактивен йод не се прави и без да има указания на Националния щаб. Информация за това как трябва да реагира населението се подава през БНР и БНТ.

Следва продължение по темата.

Очаквам вашите сигнали, коментари и предложения на имейл: gergana.hrischeva@bnr.bg

Всички епизоди на подкаста ще намерите:

Apple Podcasts през iTunes

Viber



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени