Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Все още са много силни регресивните сили, които дърпат към разпад, деструкция, саботаж"

Харалан Александров: Бащите си връщат властта от развилнелите се деца. Започва консолидиране около патриархални фигури

"Както винаги се случва в патриархалните общества, надделяха разумът и мъдростта на възрастните"

Харалан Александров

"В патриархалните общества винаги когато бъде изпуснато управлението и децата се развилнеят, идват бащите отново. Много е интересно какво ще сътворят бащите, защото е съвсем сигурно – че започна този обрат. Дали децата ще се смирят, или ще направят някаква радикална простотия – аз очаквам второто, тъй като те не искат да пораснат."

Този метафоричен прочит на последните политически събития у нас направи социалният антрополог Харалан Александров в интервю за БНР.

Той определи поведението на лидерите на ПП като "тежко инфантилно, безотговорно и разрушително" и подчерта, че БСП изведнъж си е дала сметка, че "трябва спешно да се евакуира", защото оставайки във връзка с палавите и разрушителни деца, започва да генерира огромни загуби".

"Български възход" се държи като съседа или роднината, който отскоро е в къщата и е притеснен от ...(не се разбира – бел. ред.), който наблюдава. Докато "Възраждане" е с особен статут – това е порасналият, но много сърдит и гневен син, който иска да преоснове цялото стопанство. ДПС е малко по-далечен роднина, който е носителят на дълбоката патриархална подреденост, разумност и структурираност. С този ход на Корнелия Нинова тя има всички шансове да си върне символната роля на майката, която ѝ подхожда и с която много добре се справя. Провалът на децата е и неин провал."

"Както винаги се случва в патриархалните общества, надделяха разумът и мъдростта на възрастните, които се видяха в чудо от тези разглезени, кресливи деца, които тропат с краче и искат да стане тяхното, и взеха нещата в свои ръце", смята Александров.

"В патриархалното общество децата са много свидни и скъпи, на тях винаги им се дава повече, отколкото са заслужили. По начина, по който партиите на промяната бяха наградени за това, че са млади. Сега възрастните си вземат обратно властта – това е процес, който започна и ще се задълбочава, и същевременно се опитват да се ориентират какво се случва – защо тези деца са толкова кисели, защо са толкова капризни, и най-накрая – какво точно искат, понеже не е много ясно. Те искат да пречат, искат да саботират и вероятно ще продължат да го правят", коментира социалният антрополог в предаването "Преди всички".

Преди да се е сдобрило семейството, се налага да бъдат взети спешни мерки за управление на стопанството, което върви на зле, отбеляза в анализа си той.

"Докато тече семейната кавга, няма кой да нахрани прасето, кокошките. Върви на разсипия положението. Драгият избирател не е в ролята на прасето. Драгият избирател е в ролята на втрещения наблюдател. Икономиката е в ролята на прасето. В момента прасето гладува. Всички обедняват много осезаемо и това е резултат на развилнелите се деца, които продължават да тропат с краче, отказват на поемат отговорността за провала си и държат да стане на тяхното."

Харалан Александров допълни, че именно заради това започва консолидиране около патриархални фигури като Вежди Рашидов.

По думите му "всеки път, когато е радикално и брутално предизвикана патриархалната власт", след като "твърде наивно е дала на следващото поколение управлението на стопанството", тя започва да си връща властта  и това се случва в момента у нас.

Във властта имаме вече трима генерали – Борисов, Радев и Янев, "утрояване на патриархалната власт в лицето на възрастни, строги, дисциплиниращи мъже", които носят точно този дневен ред – на подредеността, дисциплината, йерархията и авторитета и на някакво ниво заплахата от наказания", обрисува в детайли ситуацията Александров.

Според него в първите дни на новия парламент наблюдаваме "плах и неособено успешен опит да се нормализира ситуацията, като мъчително, поотделно, в малки групи започват да влизат в разговор", след като дълго сме били в режим на взаимно охулване, но "все още са много силни регресивните сили, които дърпат към разпад, деструкция, саботаж".

Харалан Александров счита, че да се изгради здраво управление е невъзможно, тъй като "силите на разрушението и разпада са много мощни все още – много лесно им се получи първия път и няма да се откажат току-така".

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!