Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия: Разполагаме с данни за готвена от Киев провокация с "мръсна бомба"

Игор Кирилов, началник на руските сили за радиационна, химическа и биологична защита, по време на брифинг за военните аташета на чужди посолства в Москва, 24 октомври 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От руското министерство на отбраната обявиха, че разполагат с достоверни данни за подготвяна от украинските власти провокация, свързана с взривяването на така наречената “мръсна бомба”.

Началникът на руските войски за радиационна, химическа и биологична защита Игор Кирилов каза каква според него е целта на украинските власти: "Да обвинят Русия за това, че тя е използвала оръжие за масово поразяване на украинския театър на военните действия и по този начин да започнат мощна антируска кампания, насочена към подкопаване на доверието в Москва".

Заяви Кирилов на брифинг, на който бяха поканени акредитираните в Москва чуждестранни военни аташета. Той посочи, че работата по създаването на така наречената “мръсна бомба” е на финален етап и добави. 

"Освен това разполагаме със сведения за контакти на офиса на президента на Украйна с представители на Великобритания по въпроса за евентуалното получаване на технология за създаването на ядрено оръжие. За това в Украйна има съответните производствена база и научен потенциал".

Министърът на външните работи Сергей Лавров заяви от своя страна, че Москва ще уведоми за плановете на Киев да създаде “мръсна бомба” международните структури и преди всичко ООН. 

Игор Кирилов пред военните аташета в Москва: Министерството на отбраната е организирало подготовка за противодействие на евентуални провокации на Украйна, като силите и техниката са в готовност за действие на радиоактивен терен./Снимка: ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна