Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нобеловият лауреат проф. Кело пред БНР: Рискът е, че всеки момент можем да се унищожим

Професор Дидие Кело
Снимка: Добромир Видев

Носителят на Нобелова награда за физика за 2019 г. проф. Дидие Кело изрази притеснение, в интервю за "Хоризонт", че учените може да нямат време да намерят нови планети с живот на тях заради световните конфликти.

През 2019 година Кело и още двама учени получават Нобеловата награда за физика заради откриването на първата планета извън Слънчевата система, която се върти около звезда, подобна на Слънцето.

"Науката изисква време. Трябва да инвестирате, трябва да създавате апаратура, оборудване, такива неща обикновено за науката се измерват в десетилетия, особено в астрономията, защото развитието на подобно невероятно оборудване, с което разполагаме, изисква време. Единственият риск, който виждам, е, че май всеки момент ще се унищожим. Това може да се случи по всяко време. Имаме термоядрени оръжия, проблеми с глобалното затопляне, за решаването на които май не правим правилните неща сега. Това е доста плашещо. Тревогата ми не е в това ние като учени да намерим живот, а в това, че няма да имаме време да намерим живота, защото докато го правим, ще изчезне", каза професор Кело.

Разговора с проф. Дидие Кело може да чуете в преаването „Хоризонт до обед“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна