Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само 10% от заразените с вирусен хепатит B или C у нас се диагностицират

Снимка: БГНЕС

Само 10 процента от заразените с вирусен хепатит B или C у нас се диагностицират, а едва един процент се лекуват. Около 850 души умират от такива вируси годишно.

Тези данни бяха представени от председателя на Българското дружество по гастроентерология проф. Красимир Антонов по време на дискусия, организирана от Българския лекарски съюз.

Няма точни данни колко българи са носители на вирусен хепатит В и С. Счита се, че около 226 хиляди са заразени с първия вид вирус, а носители на хепатит С са 87 хиляди.

От няколко месеца Здравната каса заплаща изследвания за хепатит С на бременните жени, както и такива за двата вида вируси при хора на определени възрасти, обясни д-р Гергана Николова от Лекарския съюз:

"Тези, които са на 40, 45, 50, 55 и 60, които правят тази година, по време на техния годишен профилактичен преглед ще им бъде издадено направление за изследване за хепатит В и за хепатит С, което ще осъществят в лабораторията. Ако има резултат, който е положителен, личният лекар ще издаде последващо направление и ще ги насочи към специалист, за да се уточни вече нататък има ли репликация на вируси и какво трябва да се направи".

Ако сте между 20 и 65 години, имате право на безплатно изследване на чернодробни ензими веднъж на пет години, които отново могат да покажат дали има проблем.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна