Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Изкуството да не правиш нищо" в самостоятелната изложба на Константин Костов

Снимка: Елмира Джома

Константин Костов представя самостоятелната си изложба "Изкуството да не правиш нищо", в галерия "Ракурси".

Младият художник е вдъхновен от италианската максима "Il dolce far niente". Според него, в нашето време, да не правиш нищо, се свързва с лентяйство. Константин Костов обаче милее за възможността да съзерцава дълго, както са го правили художниците в миналото.

Изложбата има леко ироничен характер, каза в предаването „Радиокафе“ Константин Костов.

„Това, което предлагам на зрителите, които ще разгледат картините, е да се замислят дали художникът може да усвои това изкуство – да не правиш нищо. Хората, които са близки до творците знаят, че докато не правиш нищо – правиш най-важното и може би най-смисленото. Тогава се зараждат процесите и те след това се реализират“, добави художникът.

Едно от платната в изложбата носи заглавието „Всеобща тревога“, но по време на откриването на експозицията, зрителите са го нарекли „Изгонване от рая“, разказа Костов. Картината е създадена по действителен случай.

„Това беше една бързо разразила се буря на плажа. Всички се втурнаха да бягат от опасността. Аз усетих, че тя ще ни подмине. Рискът беше голям, защото на плаж, ако останеш при буря, може би си гарантирано свършил, но всеобщата тревога ми напомни как всички тичат по този плаж, нещо което доскоро ни караха да правим – да тичаме вкъщи, да си седим“, каза Константин Костов.

„Изкуството да не правиш нищо“ ще остане в галерия "Ракурси" до 19 ноември 2022 г.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна