Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чарлз III предложи сестра си и брат си за държавни съветници

Крал Чарлз Трети
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският крал Чарлз III започна процес на увеличаване на броя на кралските особи, които могат да заместват монарха при изпълнението на служебни задължения, като предложи сестра му Ан и брат му Едуард да бъдат добавени към списъка на така наречените „държавни съветници“. 

В момента „държавни съветници“ са кралицата консорт Камила и още четири висши членове на кралското семейство. Двама от тях обаче са принц Андрю и принц Хари, които вече не изпълняват кралските си повинности.

Принц Андрю, херцогът на Йорк, се оттегли от тези си задължения по време на отправените му обвинения в сескуален тормоз, а принц Хари, херцогът на Съсекс, живее със семейството си в Съединените щати.

Вместо да бъдат извадени от списъка на държавните съветници, предложението е да се увеличи броят на кралските особи, така че наличието на принцовете Андрю и Хари да престане да бъде проблем.

По искане на краля неговото предложение бе прочетено в Камарата на лордовете.

Очаква се лордовете да отговорят днес и по-късно същия ден в Камарата на общините да бъде внесено законодателство за одобряване на двете предложения на Чарлз Трети.

С тази бърза парламентарна процедура се цели да се реши един неудобен конституционен проблем за това кой може да замества краля, ако той е в чужбина или е болен и не може да изпълнява задълженията си като държавен глава.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна