Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Людовико Минази и Кавалерите на виолончелото

Фестивалът "Изкуството на барока" представя непознатия италиански композитор Ерменеджилдо Дел Чинкуе

Людовико Минази
Снимка: ludovicominasi.com

На 21 ноември от 19.30 ч. в Софийската градска художествена галерия ще се състои концерт под надслов „Кавалери на виолончелото“ и тогава българската публика ще може да се наслади на нещо много рядко звучащо не само у нас - произведения за три виолончели от Ерменеджилдо Дел Чинкуе. Те запълват изцяло новия албум, който Людовико Минази записа и издаде с голям успех заедно с колегите си виолончелисти Кристина Видони и Теодоро Бау, Симоне Валеротонда - лютня и Андреа Букарела - клавесин. 

е гост за поредна година на фестивала "Изкуството на барока" в столицата. Той е роден в Рим, но музиката и работата му с едни от най-забележителните ансамбли за старинна музика го отвеждат в зали от най-различен калибър по целия свят. Сърцето му, обаче, го доведе в София, където е неговата партньорка в живота, а често и на сцената - цигуларката Зефира Вълова.

"Напоследък участвам в много концерти на този фестивал, най-вече защото живея тук. Смятам, че това е фантастично бижу - възможност да се види и чуе нещо специфично, направено с много сърце, с много усилия. Аз виждам всеки ден как артистичният директор (Зефира Вълова) работи нон-стоп почти през цялата година за тези събития. Месеци наред по 12 часа на ден. Постижение е този фестивал да продължава да съществува вече 16 години - тежко е, но мисля, че резултатът е едно истинско бижу.“

Какво още разказа за своя път в бароковата музика и по световните сцени Людовико Минази - чуйте в първия звуков файл. 

Албумът със сонати за три виолончели от Ерменеджилдо Дел Чинкуе получи огромно внимание и подкрепа от музикалната критика в Европа - беше отличен от британското списание "Грамофон", френското списание "Диапазон" и италианското списание "Музика" като един от най-добрите албуми на 2022 г.

Людовико Минази отбелязва: "Един много важен артист от онова време, оставил ни много карикатури на музиканти, е Пиер Леоне Геци. Освен важен художник за епохата, той е също така сценограф и музикант, създал и ръководил Музикална академия в Рим. Той е нарисувал портрети на всички музиканти – на Вивалди, на Фаринели, на Паскуини и на Ерменеджилдо Дел Чинкуе. Геци е написал две интересни неща, които не беше много лесно да осъзная: „Ерменеджилдо Дел Чинкуе, абат и рицар, свири невероятно, има таланта да композира като професор, рисува и пише поезия, пише много красива, но много трудна за изпълнение музика, но е дилетант.“ Дилетант е дума, чийто смисъл много се е променил през годините. Смисълът за нас сега е аматьор. Но всъщност на тогавашния език това ознаава „за удоволствие“. Излиза, че той е бил „дилетант“, защото не е получавал пари за труда си – все пак той е бил аристократ. Като такъв не е било възможно да получава заплащане като музикант. Това е причината. Затова смятам, че думата дилетант присъства в текста на Пиер Леоне Геци като нещо хубаво."  

Още интересни факти за италианския композитор и осъществяването на албума с негова музика чуйте във втория звуков файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени