Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НПО у нас работят главно с деца с аутизъм. Когато те пораснат, не могат да бъдат самостоятелни, отчита мениджърът

Световна технологична компания ще наеме 12 души с аутизъм от България

Мартин Благоев: Хората от аутистичния спектър са пренебрегнати на трудовия пазар

Снимка: Ани Петрова

Водещ световен доставчик на технологични услуги ще осигури работа на хора с разстройство от аутистичния сектор от България. Планира се да бъдат наети 12 души.

Програмата за социални практики на компанията - "DXC Dandelion", помага на хора, диагностицирани с аутизъм, хиперкинетично разстройство с нарушение на вниманието (ХРНВ), дислексия и други неврологични състояния да се развият кариерно в сферата на информационните технологии.

"Програмата цели да подготви хора от аутистичния спектър конкретно за България за бъдеща кариера в IT индустрията", обясни в предаването "Хоризонт до обед" Мартин Благоев от екипа на компанията.

"Така е структурирана програмата, че хората, които ще бъдат наети, ще бъдат подкрепяни от психолози консултанти. Те ще ги подкрепят в процеса на интегриране в работната среда, ще обучават също и мениджърите за работа с хора от аутистичния спектър."

Програмата е стартирала през 2014 г. в Австралия. Там е отнело години, за да стане тя успешна. Миналата година е започнала да се прилага и във Великобритания. България е една от първите страни в тази инициатива редом с Полша.

Хората от аутистичния спектър са пренебрегнати на трудовия пазар, въпреки че според статистиките близо половината от диагностицираните са с ниво на интелигентност по-високо от средното, отбеляза Благоев пред БНР. По думите му, голяма част от тези хора са или безработни, или работят на места, където не могат да разгърнат пълния си потенциал.

"Определени роли от IT индустрията биха били подходящи за хора от аутистичния сектор."

При опита за партньорство с НПО, работещи с хора от аутистичния спектър, е станало ясно, че техният фокус е главно върху децата, каза още той.

"Но когато тези деца пораснат, малко биват забравяни - че имат нужда от подкрепа, да бъдат самостоятелни."

Процесът по набиране на персонал е в ход. Програмата е отворена за всеки, който иска да кандидатства.

"Изискванията ни са почти минимални. Няма нужда от предишен опит, няма нужда от специално образование. Знаем, че е трудно на хората от аутистичния сектор дори да завършат гимназия или да започнат университет. Важно като изискване е говоримо и разбираемо ниво на английски език. Може би това е едно от основните изисквания, малко по-високо от някаква гледна точка."

Планира се подбраните 12 души да започнат работа от началото на следващата година.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна