Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест пред парламента срещу "Хартиената коалиция" и връщането на бюлетината

Последва протестно шествие и блокиране на входовете и изходите на БНТ

Симпатизанти на "Демократична България", "Продължаваме Промяната" и тези на партия "Зелено движение" се събраха към 18.30 часа на протест пред Народното събрание.

Причината - промените, приети в Изборния кодекс на второ четене в Правната комисия, с които според трите формации "Хартиената коалиция" е прегазила Изборния кодекс.



Много хора и млади семейства с деца бяха пред сградата на Народното събрание в центъра на София. Бяха издигнати плакати "Не на хартиената мафия!", "Спрете опраскването на изборния кодекс!", като протестиращите питат: "Ще позволим ли да откраднат изборите?".



Центърът на София беше блокиран, като към 20.00 часа протестиращите тръгнаха на шествие към Орлов мост с крайна точка сградата на БНТ, където в предаването "Панорама" бяха поканени Йордан Цонев от ДПС и Георги Свлиенски от БСП, чиито формации подкрепиха решение за промяна на Изборни кодекс.

Към 21.00 часа всички входове и изходи на сградата на БНТ бяха блокирани от протестиращи срещу връщането на хартиената бюлетина, като протестиращите заявиха, че искат "да посрещнат Цонев и Свиленски и да ги изпратят с призиви срещу връщането на хартиената бюлетина".

Междувременно Йордан Цонев не пристигна в БНТ и предпочете да участва в предаването "Панорама" чрез видеовръзка от дома си.

Какво казаха някои от протестиращите:

"Тепърва гражданският протестен вот ще се организира, защото е безобразие, това което се случва през последните година-два, през последните 12 години преди това. Организираното невежество ни възмущава".

"Смятам, че това с хартиените бюлетини е много голямо връщане назад. Просто не сме в Европа, а сигурно отиваме в най-изостаналата част на Африка".



През следващата седмица в сряда парламентарната група на "Продължаваме промяната" ще влезе в парламентарна зала с очакване да има предложение за оттегляне на редакциите на Изборния кодекс и създаване на временна комисия, която в рамките на един месец да приеме промени в кодекса. Това заяви Кирил Петков:

"Българският Мадуро е Борисов, защото българският Мадуро - Борисов е избрал тези машини. Не е нормално да казваш "ние сме и за хартиена бюлетина и за машини, но да премахнеш Обществения съвет към ЦИК, да премахнеш всичките други неща, да го направиш в средата на нощта".

ДБ, ПП и Зелените настояват, че промените за връщане на хартиената бюлетина са превърнали машините в принтер, а отмяната на район "Чужбина" затруднява разкриването на секции зад граница. Закрива се и Общественият съвет към ЦИК.

Гласуването на закона в пленарната зала на второ четене предстои, а от ГЕРБ вече анонсираха, че са готови за известни промени, но настояват за смесено гласуване, но с машини от САЩ.





По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия