Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маргарита Шурупова: Русия върви по гибелен път на пълен разпад

Как се промени руската пропаганда след Херсон, какво се случва с военната мобилизация в Русия и разпада ли се държавата на Владимир Путин, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" руската журналистка Маргарита Шурупова.

Как се промени разказът за войната, който Кремъл представя на руското общество днес

"Промени се, защото и обществените настроения в Русия се променят, заради военните неуспехи, които търпи Русия, а също и с обявяването на така наречената частична военна мобилизация на 21 септември. Но всъщност, самата мобилизация беше стъпка на отчаяние, защото това беше един политически неизгоден ход за Путин, който промени настроенията на различни хора в страната. Също така, частичната мобилизация стана спусък за втора вълна емигранти от Русия. Този път не на противници на режима, а на хора, които осъзнаваха, че не искат да бъдат участници във войната и то на фронта.

Понякога си причинявам да слушам руските пропагандни канали и, да, разказът им се е променил, но не в посока помирение със Запада – няма никакъв опит за провеждане на цивилизован диалог. По-скоро се търсят виновници за лошото състояние на руските въоръжени сили и защо толкова много се е крало в армията и т.н. Всъщност руските пропагандатори не критикуват истински, защото в момента в Русия не е възможно в официалните телевизионни канали да прозвучи нещо, което да не е съгласувано с политиците. По-скоро това е опит за израз на общественото мнение, за неща, които хората и без друго вече знаят. Тъй като недоволството в Русия расте, тези критики са начин да се изпусне парата един вид."

Владимир Путин от "денацификация на Украйна", до – "партньори"

"Някой ден, реториката на Путин ще бъде обект на изследвания на психиатрите. Когато той говореше за денацификация и че ще превземе Киев за три дни, той си представяше, че много бързо ще може да анексира цялата територия на Украйна. А сега, когато той е заинтересован от преговори с Украйна той се опитва по всякакъв начин - по метода на камшика и примамката, със обстрели, с разрушения на енергетичната мрежа на Украйна и с промяна на реториката да принуди Украйна да влезе в преговори с Русия, за да може да спечели време. Но не мисля, че отстъплението от Херсон е някакъв предварително обмислен капан. Това беше една принудителна мярка. Просто, защото армията на Русия не можеше повече да удържа и отстъпиха. Но това не е жест на добра воля."

Новите истории в проекта "Очевидците на 24 февруари"

"Руснаците все по-дълбоко и силно осъзнават мащабите на трагедията, от която са част. А в украинските истории, все повече се втвърдява позицията, че примирение с руснаците е невъзможно. Що се отнася до руснаците, които не приеха войната и принудително напуснаха родината си, то те заминаха просто накъдето видят. Много от тях започнаха живота си на ново място, от нулата и е разбираемо, че вниманието им е насочено изцяло към Русия. Аз съм една от тези хора, със ставането започвам да следя новините от фронта и какво се случва в Русия. Живея с тази война и надеждата, че тя ще спре. Руснаците, които напуснаха Русия, заради мобилизацията, те не бяха активни противници на режима на Путин, но те разбират безсмислеността на тази война. Техните истории са пълни с разкази - как са напуснали страната, как са се устроили сега, какво мислят сега за режима на Путин и защо не са напуснали по-рано Русия. Не са го направили, защото не са имали къде да отидат, нямали са пари. Но когато трябва да избереш между живота и това да заминеш без пари някъде в неизвестното, то хората избират второто."
Проектозаконът за "чуждестранните агенти" в България

"Той изцяло прилича на въведения в Русия. Това е просто инструмент за ограничаване свободата на изразяване и както показва руския опит, този инструмент работи прекрасно. Защото хората, журналистите средствата за масова информация, които бяха обявени за чуждестранни агенти, сега, след началото на войната в Украйна, просто напуснаха Русия. Според мен, България има своите проблеми с демокрацията и мисля, че такъв закон може да бъде използван в ущърб на демократичните процеси в страната ви."

Предполагаемата руска ракета в Полша

"Мисля, че това е по-скоро грешка, защото в сегашния момент Русия да обяви война на Алианса, би било крачка към бездната. Разбира се, аз не съм военен анализатор, но ми се иска да вярвам, че това да е грешка. Но по-важното е, че Путин постоянно повишава градуса на противостоянието и постоянно ескалира този конфликт. Това е факт. Ако той продължава с ескалацията, то това би било гибелен път към разпада на руската държавност, който път и без това вече е започнал. Границите на нашата държава са размити. И в момента Русия наподобява една пропаднала държава с размити граници, няколко частни армии, които функционират заедно с държавната армия. Системата на институциите е напълно разрушена, защото виждаме как затворници са пращани на фронта. Фактически се провеждат публични екзекуции, заснемат и после тези кадри се пускат в различни канали в интернет. Но по този повод не се инициират никакви разследвания и не се търси отговорност от никого, както и никой не е наказан. Фактически, законите са вече размити. И ако се върна към вашия въпрос за по-голяма ескалация, то, тази ескалация би довела до пълно разрушение и унищожение на държавните системи вътре в Русия."


По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна