Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След консултациите с ДБ: Кого ще подкрепят и с кого ще работят за правителство?

Снимка: БНР

"Демократична България" вече обяви пред президента на поредния кръг от консултациите, че няма да подкрепят първия мандат на ГЕРБ, но ще положат усилия с втория да се състави работещо правителство.

Шестият рунд от консултации. Президентът на разговори с "Демократична България"

Предложението на съпредседателя на ДБ Христо Иванов е кабинетът да се състави с мандата на "Продължаваме промяната", в коалиция с ДБ и с подкрепата на ГЕРБ, но без партията на Бойко Борисов реално да участва във властта.

"Съставянето на правителство ще е трудно - не по-малко от три политически сили са нужни, за да е стабилно. Но са нужни приоритети и конструкция, която да увери хората, че това не е безпринципна сбирка", посочи той и обясни, че ключово вече ще е диалогът и търсенето на форми на сътрудничество.

Христо Иванов напомни трите приоритета на ДБ - съдебна реформа, сигурност и разумен икономически пулс, който се грижи за хората.

"Очевидно е, че избори през март са много по-добър вариант от избори през февруари или януари. Въпросът е да се положат усилия да има правителство, което да може да бъде правителство на реформите и движението напред, а не правителство на реванша. Защото са възможни и двете".

"Сериозният разговор е върху формула, предложена от "Продължаваме промяната" за втория мандат. Каква би била тя? Редно е да оставим на ПП да предложи, защото те са мандатоносители", посочи още Иванов и отбеляза:

"Г-н Борисов и всички ние призоваваме за диалог. Диалог върху реформата на изборния процес за една седмица не ми се струва сериозно".

Иванов смята за несериозно предложението на ГЕРБ за временна парламентарна комисия, която да изготви за седмица промените в Изборния кодекс. И коментира, че трябва време за да се постигне широко обществено съгласие и Демократична България и Продължаваме промяната държат на внесеното в Народното събрание предложение подобна комисия да има срок за работа от един месец:

"Това, нали разбирате, че е най-важният процес в една демокрация. И ако ние подхождаме към него несериозно, ще получим съответния резултат. И като казвам това, не изключвам никакви аргументи и никакви посоки на разговор. Но, нека да го проведем по някакъв сериозен начин. Иначе се създава усещане, че някой бърза да си подготви изборната система и да отиде на избори. Но, не може да бъде една седмица, за да бъде той смислен".

Налагане на вето на промени в Изборния кодекс на срещата с държавния глава не е коментирано.

Готови ли са на компромиси и на каква цена, за да има България стабилно управление, слушаме след срещата с президента лидерът на "Демократична България".



По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна