Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станислав Недков: В спора за хартиената бюлетина Борисов има шанс да потвърди или отрече слуховете, че е страхлив политик

"Спадът в избирателната активност е заради задължителното машинно гласуване"

Снимка: БГНЕС

"В спора "за" или "против" хартиената бюлетина Бойко Борисов има шанса да потвърди или да отрече слуховете, че е страхлив политик, че е гузен за чекмеджета, кюлчета и пачки. Слуховете, че е зависим и държан с разни компромати и е плашен със закона "Магнитски". България няма нужда от страхливи политици, а от силни и независими лидери. Искрено се надявам това да е някакъв ход на Борисов за печелене на време - 7 до 10 дни, докато мандатът е в неговите ръце. 

Това каза пред БНР Станислав Недков, представител на Консервативно-патриотично движение (КДП), което подготви подписка срещу задължителния машинен вот и за връщането на хартиената бюлетина, подписана от 111 хиляди души:

"Голяма част от тези 111 хиляди хора са и избиратели на ГЕРБ, така че, ако той се отрече от хартиената бюлетина, ще има сериозен отлив на гласоподаватели за неговата (на Борисов - б.р.) партия".

Според Недков президентът Румен Радев тази седмица ще връчи проучвателен мандат на ГЕРБ за съставяне на правителство. 

По думите на Станислав Недков спадът в избирателната активност е "заради задължителното машинно гласуване":

"Голяма част от българите нямат доверие в машините. ... Беше ли решен с въвеждането на машинното гласуване контролираният или корпоративния вот? Не мисля. Ние не знаем какво се случва в софтуера на тази машина. ... Моят призив е народните представители да върнат смесеното гласуване и да имат възможност да избират - който желае с машина - машина, който желае с бюлетина - с бюлетина".

Предложението на ДПС за сканираща машина за хартиените бюлетини Недков определи като много разумно и изказа очакване депутатите да се замислят над него при следващо разглеждане на промени в Изборния кодекс.

Интервюто на Петър Волгин със Станислав Недков в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна