Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП обяви с резолюция Русия за спонсор на тероризма

Снимка: ЕПА/БГНЕС

С огромно мнозинство евродепутатите приеха резолюция, в която обявяват Русия за спонсор на тероризма. Решението получи 494 гласа "за", 58 евродепутати бяха "против", а 44 се въздържаха. Прави впечатление големия брой неучаствали във вота - 109  души.

Приетият вариант бе смекчен спрямо първоначалните проекти, в които Русия директно се обявяваше за терористична държава. "Членовете на ЕП подчертават, че умишлените нападения и зверства, извършени от руските сили срещу цивилни граждани в Украйна, разрушаването на гражданска инфраструктура и други сериозни нарушения на международното и хуманитарното право представляват терористични актове и военни престъпления", се казва в документа. 

Парламентът призовава ЕС да продължи да изолира Русия в международен план, включително когато става въпрос за членството ѝ в международни организации и органи като Съвета за сигурност на ООН. Членовете на Европарламента искат също да се намалят дипломатическите отношения с Русия, контактите на ЕС с официални руски представители да бъдат сведени до абсолютния минимум, а свързаните с руската държава институции в ЕС, които разпространяват пропаганда по света, да бъдат закрити и забранени.

В документа се отправя призив към държавите членки бързо да приключат работата си по деветия пакет от санкции срещу Москва. Членовете на ЕП искат също така страните от ЕС и Европейската комисия активно да предотвратяват, разследват и да подлагат на наказателно преследване всяко заобикаляне на санкциите и да обмислят възможни мерки срещу държави, които се опитват да помогнат на Русия да заобиколи наложените ограничителни мерки.

Българските социалисти обявиха още снощи, че ще гласуват против документа. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна