Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Петър Чолаков: От ДБ и ПП са вдигнали ръце от това Народно събрание, готвят се за избори през март

Доц. Петър Чолаков
Снимка: bgonair.bg

Нажежените до червено политически страсти неочаквано изстинаха. Бойко Борисов смени мнението си за машините и разпореди на депутатите си да не бързат с изборния кодекс, защото не е толкова важен, колкото съставянето на правителство.

Междувременно ПП и ДБ заявиха ,че са готови да предложат правителство на малцинството, но преди това ще тестват подкрепата, която би могло да получи, с пакет от закони, в които влиза и въпросния изборен кодекс. Те се надяват да отпаднат внесените по него промени.

Доц. Петър Чолаков, който е политолог от Института по философия и социология към БАН, обясни пред БНР, че отстъпките по отношение на изборното законодателство от страна на ГЕРБ вероятно ще бъдат представени като реверанс към ПП и ДБ.

„Но хартиените бюлетини се завръщат с пълна сила. Хартиената коалиция-БСП, ДПС и ГЕРБ всъщност иска да прокара промените, връщащи стария модел“.

ГЕРБ са прави, че в Европа масово се гласува с хартия, а машинното гласуване по-скоро е прецедент, но това не може лесно да се приложи към родната ни действителност, защото тя е уникална, посочи доц. Чолаков.

Изследванията на антикорупционния фонд показват, че ДПС има монопол върху т.нар. гласове в риск, за които има най-голямо съмнение, че са резултат на манипулации. Другата политическа сила, която е сребърен медалист в тази група, е ГЕРБ. Тези рекорди са постигнати на базата на гласуването с хартия. При машините тези номера за фалшифициране на вота не могат да се прилагат“.

Със заявяването на готовност да съставят правителство на малцинството с втория мандат ПП и ДБ искат да покажат, че няма бягство от отговорност, посочи още политологът. Той обаче посочи, че всъщност двете политически формации вече са насочили поглед към избори през март и се готвят за тях.

ОТ ДБ и ПП са вдигнали ръце от това Народно събрание. Вероятно смятат, че няма да бъде произведено редовно правителство. Те реалистично гледат към избори през март“.

Политологът обясни и защо за всички партии са особено важни местните избори.

„Ако успееш да се циментираш в дадено населено място, трудно може да бъде отхвърлена политическата хегемония“

Цялото интервю на Диана Янкулова с доц. Петър Чолаков може да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна