Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стрелба по българския клуб "Цар Борис III" в Охрид, Скопие осъди "вандалския акт"

Полицаи оглеждат щетите след стрелбата по българския клуб "Цар Борис" в Охрид, 23 ноември 2022 г.
Снимка: БГНЕС

Министерството на външните работи на Северна Македония осъди нападението по българския клуб Цар Борис Трети в Охрид. При стрелба с оръжие снощи бяха счупени стъклата му. В самото изявление клубът е определен единствено като граждански.

"Тревожен е фактът, че тези вандалски инциденти се повтарят в един кратък период от време. Само преди няколко дни, на 20 ноември, бяхме свидетели на подобен вандалски акт, когато бе изпочупено външното стъкло на клуба. Подобни събитие са абсолютно неприемливи Те може да застрашат човешки животи и засилват ретроградните процеси, които са срещу европейската интеграция на страната", се казва в съобщението.

От министерството призовават институциите да предприемат необходимите мерки за разкриването на извършителите и за гарантирането на работата на гражданските клубове в страната.

От ведомството посочват също, че всички граждани имат еднаква свобода на сдружаване, за да упражняват правата и убежденията си гаранции за което има в законите и конституцията.

МВнР в София също осъжда категорично сериозното криминално деяние. Във връзка със случая днес в Министерството ще бъде извикана на среща извънредния и пълномощен посланик на Северна Македония г-жа Агнеза Руси-Поповска, на която ще бъде връчена протестна нота. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна