Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Как се промени журналистиката и каква е нейната функция днес

Доц. Жана Попова, Даниел Чипев, доц. Ралица Ковачева и доц. Вяра Ангелова
Снимка: БНР

Как се промени журналистиката? Каква е нейната е функция днес? Как са свързани образованието, журналистиката и начина, по който обществото се информира.
Това е темата в поредното издание на "Късното шоу" на Радио София.
Гости на Даниел Ненчев са специалисти, преподаватели и журналисти от Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ "Св. Климент Охридски".

Слушайте епизода тук:

Специалността "Журналистика" отбеляза 70 години от своето създаване. По този повод в "Късното шоу" гостуват доц. Жана Попова, доц. Вяра Ангелова, доц. Ралица Ковачева от Факултета по журналистика и масова комуникация и журналистът Даниел Чипев.

Доц. Жана Попова отбелязва, че през последните години специалността много се е променила: „Появиха се нови специалности. Хубавото е, че Факултетът върви винаги заедно с развитието на медиите. В същото време не може да се променя толкова бързо с всяка нова технологична промяна, затова ние държим на съдържанието, което се преподава“.

Гостите се обединиха около мнението, че е важно какво имаш да кажеш и как ще го кажеш. Като проблем очертаха навлизането на технологиите и социалните мрежи, които носят както своите позитиви, така и негативи. Доц. Ралица Ковачева споделя: „Във Факултета, в обществен и глобален план акцентът се пренесе от журналистиката върху медиите и комуникациите. Заради технологичните промени започна да се акцентира върху средството, а не върху съобщението“. Доц. Жана Попова допълва: „Социалните мрежи навлязоха в нашия живот. Чрез тях можеш да кажеш всичко онова, което по принцип не можеш, но въпросът е какво имаш да кажеш“.

Категорични са, че добрата журналистика е тази, която спазва правилата и се основава на точни факти и честни мнения. Даниел Чипев споделя: „Добрите журналисти не са завършили журналистика, но най-добрите са. Това е важно, защото Факултетът задава стандартите. Друг е въпросът как ние сме успели да ги защитим“.

Още за това какво ѝ липсва на журналистиката, как ѝ повлияха бизнес моделите, какво се случва с хибридната война – можете да чуете в плейъра по-горе.


Във втората част на предаването гостуват Александра Алгафари и Велислава Делчева. Те разказват за инициативата Мindscapes, насочена към съвременни психологически проблеми и техните решения чрез групова психотелесна психотерапия и изкуство. Те отбелязват, че трябва да се обръща повече внимание на вътрешния свят, защото всеки е обсебен от някаква тревожност и проблемите трябва да се решават.

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.