Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за хоровия диригент Ангел Манолов

Отбелязваме 110 години от неговото рождение

3
Ангел Манолов (1912-1991)
Снимка: Архив на Академичния хор

В рубриката "Помните ли..." се връщаме назад към българското музикално минало:

На 12 ноември 1912 г. е роден големият български хоров диригент Ангел Манолов. Неговото име свързваме преди всичко с Академичния хор при Националния студентски дом - с постиженията на този хоров състав, както и с педагогическата му дейност - той подготвя повече от 250 български музиканти, сред които са едни от най-известните ни оперни певци, направили световна кариера: Борис Христов, Никола Гюзелев, Анна Томова-Синтова, Димитър Узунов, Александрина Милчева. Трудно е да се изброят имената на тези, които получиха началния тласък в кариерата си именно от Ангел Манолов. 

Голямата наша прима Анна Томова-Синтова споделя:
Той ме познаваше почти от дете в родния ми град Стара Загора, с който и той беше по някакъв начин свързан. Няма да забравя неговия идеализъм и ентусиазъм, с които запалваше всички нас - студенти не само от Консерваторията, но и от други факултети и различни специалности.

Ангел Манолов е роден в Русе и от юношеските си години проявява интерес към хоровото музициране. Учи в Софийската духовна семинария, след това в Юридическия факултет на Софийския университет. Тогава, през 1933 г., когато е само 21-годишен, създава Академичния студентски хор. Учи и работи с Добри Христов, Асен Димитров, след това със Светослав ОБретенов и Георги Димитров. В последвалите години Ангел Манолов ръководи Миньорския хор в Перник, Смесения хор на здравните работници “Родина“ - София, налага се като безспроен авторитет в областа на хоровото пеене. 

Академичен хор с диригент Ангел Манолов - 1960 г.

Проф. Георги Димитров отбелязва: “Ангел Манолов е един от първите български музиканти, които имаха смелостта да изберат хоровото дирижиране за единствена своя професия, и един от малкото, обрекли изцяло живота си на хоровото изкуство. Диригент по призвание, Ангел Манолов е диригент от висока класа." 

Цели 58 години той е на диригентския пулт, посветил силите и творческата си енергия, целия си живот, на българското хорово изкуство. Ангел Манолов умира на 31 декември 1991 г., а след смъртта му Академичният хор прие името на своя създател. 

В Златния фонд се съхранява спомен за Ангел Манолов на големия български певец Никола Гюзелев, който е негов възпитаник в Академичния хор. Записът от 2002 г. можете да чуете в звуковия файл, където има и изпълнение на Академичния хор под диригентството на Манолов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени