Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Нов симфоничен оркестър започва сезона си с почит към Лазар Николов

Снимка: sofiaweeks.com

Нов симфоничен оркестър открива новия си сезон с концерт, в който ще бъде отбелязана 100-годишнината от рождението на Лазар Николов. На 27 ноември от 19:30 ч в зала "България" ще прозвучи Симфония №6 на големия български композитор. Втората творба в програмата е "Реквием" от Габриел Форе с участието на солистите Николина Кърмазлийска (сопран) и Алпер Юнлютюрк (баритон), и хор "Детска китка" - Пловдив с диригент Яна Делирадева.

Петко Димитров е бил свидетел на създаването на Шестата симфония, която сега има шанса да дирижира. В интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" той сподели спомени за работата си с автора.

Самият Лазар Николов споделя по повод премиерата:

Лазар Николов на премиерата на Шестата си симфония - 2001 г.

"В началото на юни 2000 г. Нов симфоничен оркестър включи в програмата на предпоследния си концерт моята творба “Отблясъци и залез”. Останах много доволен от изпълнението на диригента и оркестъра и когато шефът на този великолепен млад състав г-жа Юлия Христова и неговият главен диригент г-н Росен Миланов ми предложиха да напиша нещо, което да прозвучи още през сегашния концертен сезон, аз се съгласих и веднага се залових за работа. Не исках да изпусна подобен благоприятен случай. Такова предложение от голям музикален състав рядко съм получавал. Почти винаги съм чакал дълго време, докато успея да чуя свое произведение (и досега имам още неизпълнени творби). Залових се за работа и защото исках да поддържам своето самочувствие. Пък и не получавам уважението, което заслужавам като композитор и интерес към творбите си.

Новата Шеста симфония се отличава от досегашните ми пет симфонии и от другите мои оркестрови пиеси с липса на теми, на тяхното развитие и разработка, с липса на репризиране на дялове. Части съществуват, но те не са самостоятелно обособени и отделени с паузи, както в класиката или в произведенията на Шостакович, Прокофиев, Хиндемит, Онегер и други симфоници на ХХ век. Мисълта тече в поток и се гради повече върху следните елементи: темпо; тембър на звуковите съчетания; динамика; плътност на звука; ритъм; смяна на различни състояния."

Какво си спомня диригентът Петко Димитров от периода на създаването на творбата и личния си контакт с композитора Лазар Николов, както и откъс от премиерното изпълнение през 2001 г. чуйте в звуковия файл.Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.