Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нетната миграция във Великобритания е на рекордни нива

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нетната миграция във Великобритания е достигнала рекордните 504 000 за периода юни 2021 – юни 2022 година, показват данни на националната статистика.

Рекордният ръст на миграцията се дължи на хората, пристигащи законно от страни извън ЕС и възобновяването на пътуванията след пандемията от Covid-19. Приемането на афганистански и украински бежанци и хора от Хонгконг са сред другите фактори.

Едно от големите обещания на правителството бе да намали нетната миграция, която представлява разликата между бройката пристигащи и напускащи Обединеното кралство. Днешните данни ще засилят дебата за ролята на работниците от чужбина в британската икономика и по-широкия пазар на труда – седмици, след като министърът на вътрешните работи Сюела Брейвърман каза, че иска се върне към многократно нереализираната цел на правителството за свеждане на нетната миграция под 100 000.

Тази цел, набелязана от Дейвид Камерън и подкрепена от Тереза Мей, бе изоставена по времето на Борис Джонсън. Говорител на сегашния премиер Риши Сунак заяви, че има „някои безпрецедентни и уникални обстоятелства, които оказват значително влияние върху тази статистика“. Той допълни, че Сунак иска нетната миграция да спадне, но не е поставял конкретна времева рамка. Около 1,1 милиона души iа мигрирали във Великобритания за година. 277 000 са дошли със студентски визи, което е почти два пъти повече от предишната година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна