Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес и София си има планетариум

| обновено на 25.11.22 в 14:41
Макет на планетариума в София, представен през 2020 г.
Снимка: БГНЕС, архив

От днес и София си има планетариум. Официалното му откриване бе пред Регионалния център за съвременни изкуства "Топлоцентрала". Планетариумът е създаден от екип на Експериментално конструкторско бюро "Фотоника".

Д-р инж. Недислав Веселинов разказа за идеята:

"Ние сме събрали хора от три поколения. Имаме цел, работим, намираме пари. Никой от нас не е знаел как се правят планетариуми. Всичко го научихме в последните две години. Има достатъчно информация в интернет, и хора".

Той посочи, че са имали сериозни финансови трудности. Най-ценното за екипа е било дарение от деца от Професионалната гимназия по електротехника и автоматика, които са събрали 700 лв.

"Искаме да направим поколение, което твори - да помогнем да се създаде такова поколение. /.../ Единственият начин да се развиваме и като личности, и като общество е да създаваме нови продукти, особено сега високотехнологични".

Инж. Янислав Мирков подчерта, че София е последната европейска столица, в която е нямало планетариум. "Надявам се планетариумът да стане част от културния живот на София и хората да го припознаят като нещо свое", добави той. 

Инж. Мирков посочи, че имат библиотека от филми, които ще бъдат показвани в планетариума. Той добави, че имат амбицията да направят и свой такъв филм за България. 

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна