Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"От гледна точка на отчитането на изборните резултати смесената система е най-лошият вариант"

Павел Вълчев: Има раздор между БСП и бившите ѝ партньори, но да се говори за нова коалиция е прибързано

"Позицията "няма да участваме, защото знаем, че няма да ни подкрепите" се поизтърка"

Павел Вълчев
Снимка: alpharesearch.bg

Постоянните промени в изборните правила подронват авторитета и доверието към изборите. Такива промени не се правят от днес за утре и би трябвало да имат по-дългосрочен ефект и перспектива.

Това мнение изрази пред БНР социологът от "Алфа рисърч" Павел Вълчев.

"От гледна точка на отчитането на изборните резултати смесената система е най-лошият вариант – при него ще има изключително голямо забавяне при отчитане на резултатите", посочи той.

Освен до загуба на гласоподаватели, това може да доведе и до нежелание на хората да участват в избирателните комисии, смята Вълчев.

Има раздор между БСП и бившите ѝ партньори в управлението, но чак да се говори за нова коалиция е малко прибързано, отбеляза социологът.

"Взаимните нападки, обвинения, разкази от кухнята не помагат по никакъв начин дори на този, който ги разказва и се представя като жертва. За мен любопитният момент е какво се случва с БСП. Миналата година тя беше дефинирана от ИТН като партия на статуквото, ПП предефинираха БСП, която си е същата и стана от партиите на промяната. Сега виждаме обратен процес – отново започват да ги определят от статуквото или ту са от статуквото, ту са от промяната."

Според Вълчев позиция, в която се предлага конкретен кабинет с участници в него, би стояла по-сериозно публично от позицията "няма да участваме, защото знаем, че няма да ни подкрепите", която по думите му се е поизтъркала.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна