Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Схинас увери Гърция, че ЕС работи по решаването на проблемите с мигрантите

Маргаритис Схинас
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Европейският съюз работи по промени в условията за приемане на мигранти и отдаване на статут за закрила на бежанците, съобщи пред гръцките медии заместник-председателят на ЕК Маргаритис Схинас.

Проблемът с нелегалния приток на мигранти е предизвикателство не само пред страните с европейска външна граница, но и за всички членки на Съюза.

При посещението си в Атина Схинас обсъди с премиера Мицотакис и министъра по миграцията Митаракис предложенията за промени в европейските изисквания към мигрантите. Турция е важен фактор за навлизане на мигранти и трябва да спазва споразумението с Европейския съюз според Атина.

Европейската комисия призовава за равностойно поемане на отговорност към чужденците, които влизат.

Гърция получи почти два милиарда евро помощ за засилване охраната на границите и увеличаване на местата за настаняване на мигранти. Помощи получават и съседните страни, които охраняват външни европейски граници, заяви Схинас.

Мигрантите използват нелегални балкански маршрути, които ще се обсъдят на извънредна среща в Тирана в началото на следващия месец.

Трафикът на хора е доходен бизнес и много трудно може да бъде овладян напълно, коментират специалисти в Гърция. Мигранти съобщават, че плащат по 4 хиляди евро на трафиканти, за да влезнат нелегално в европейска страна.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени