Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Петрова: Трябва да дадем най-доброто от себе си, за да може спорта ни да продължи да бъде популярен и да създава нашите малки звезди

Снимка: БГНЕС

„Ако можем да направим равенство спрямо медалите и успехите, които българските гимнастички са постигнали, тези 70 години са достатъчни, поне за сега, в развитието на българската художествена гимнастика. Българките още със стъпването си на световната сцена показват, че са достойни за гордост със своя труд, любов и отделеност към нашия спорт. Те я издигнаха много на високо. Направиха така, че в България да бъде един от най-популярните спортове за момичета и жени. Иванка Чакърова, Жулиета Шишманова, Мария Гигова, Нешка Робева, след това златното поколение – стъпка по стъпка изграждаха и възпитаваха у момичетата усет за красота, сила на характера и желание да бъдат шампионки. През тези 70 години ключът за успеха на българските гимнастички първо е таланта на българските жени, второ – любовта им към художествената гимнастика и трето – дисциплината и отдадеността към работата“, това сподели специално за БНР трикратната световна шампионка по художествена гимнастика, сега вицепрезидент на Българската федерация и вицепрезидент на Техническия комитет към световната федерация Мария Петрова.

"Като всяка сфера в живота успехите и пътят в живота не е винаги равен, той не е винаги само нагоре, но при нас тази линия е над средата. . . Успявахме в годините, колкото и да ни е било трудно, поне за годините, които аз помня, смея да твърдя и с гордост да кажа, че никога не сме правили така, че тя да спада под средата. В последните години много надградихме . . . нищо в този живот не е лесно, така е в спорта. И дори много да искаш да бъдеш първи, дори и да даваш всичко от себе си, ако нямаш търпението, трудът, дисциплината и упоритостта да не се предаваш, а да държиш едно достатъчно високо ниво толкова дълго време, колкото е достатъчно, за да можеш да стане не европейски, не световен, а олимпийски шампион. Това направиха момичетата и донесоха една огромна радост на всички българи и гордост за нас като представители на БФХГ", допълни трикратната световна шампионка.

Какво след толкова години мотивира Мария Петрова да се занимава с художествена гимнастика, как вижда бъдещето на спорта в белизките поне 70 години, какво пожелава тя на момичетата, който сега започват да се занимават с художествена гимнастика и колко според нея ще тежи сцената в зала 1 на НДК по време на спектакъла посветен на 70-годишния юбилей в неделя, съизмерим с спечелените медали през годините ще можете да чуете в интервюто с Мария Петрова.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна