Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Омуртаг блокираха пътя София-Варна заради безводие, утре пак

Снимка: БГНЕС

Недоволството срещу тежкия воден режим в Омуртаг продължава. В знак на протест днес по обяд жителите на града блокираха движението по пътя София-Варна на разклона за Омуртаг до авиационно-космическия парк.

Спряхме движението за около 35 минути, каза Магдалена Славова от гражданското обединение "Вода за Омуртаг" и уточни:

"Идеята е държавата да ни обърне внимание. Ако не стане някакъв екшън и медиите не ни отразят, и не започне да им пада рейтингът на политиците, те нищо не правят, те не осъществяват задълженията си.

Ние никога не сме имали 24 часа в денонощието вода. Никой не може да ин повярва как е възможно градът да не изрине държавата за водата си 50 години. Това е така, защото, когато си роден в такива условия, ти свикваш по някакъв начин да оцеляваш. И живееш мизерен живот, това е факт.

Градът тъне в една дълбока депресия и апатия, защото ние нямаме вода. След въздуха водата е следващото по жизненост важен фактор.

Всички граждани вече се събуждат, активизират се, просто е абсолютно нетърпимо".

Утре жителите на Омуртаг отново ще протестират на главния път София-Варна при разклона за града.

След днешния протест Министерството на регионалното развитие съобщи, че министър Иван Шишков кани на спешна среща във вторник всички заинтересовани институции от областта, с които да разговаря и да се намери най-доброто решение, което да успокои хората в Омуртаг.


Снимка: БГНЕС

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна