Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спектакълът „Полет към звездите“ – един поглед от миналото към бъдещето на НСА „Васил Левски“

Снимка: nsa.bg

На 3 декември Националната спортна академия „Васил Левски“ ще отбележи своя 80-годишен юбилей. На сцената в зала 1 на Националния дворец на културата ще излязат над 500 студенти, преподаватели и спортисти – европейски, световни и олимпийски шампиони. Със спектакълът „Полет към звездите“ зрителите ще направят едно пътуване от миналото на единственото у нас висше спортно училище към неговото бъдеще. Идеята за постановката е възникнала преди 5 години, и е извадена от контекста на изказване на бившият ректор на НСА проф. Пенчо Гешев, който в слово за 24 май  пита какво ще е бъдещето на Академията, разказа проф. Кирил Андонов – помощник ректор на НСА пред Кръстина Иванова


„Всички, които ще бъдат в зала 1 на НДК ще попаднат в кораба на НСА от бъдещето. Ще излетим и ще отидем на една приказна междупланетарна станция, където ще честваме 80-години с международен конгрес, на който ще се представи първия доклад. Той ще ни върне в миналото, когато е създадена Академията през 1942 година. Ще проследим живота на студентите, които през 1943 година минават на палатки в село Челопеч. После отиваме към нашето любимо море. Корабът ще се приземи в нашия красив залив, където провеждаме курсовете по водни спортове – започва веселие на плажа, едно надиграване и за да има мистика ще отидем под водата при нашите русалки. В тази сцена ще участват олимпийските шампионки от ансамбъла по художествена гимнастика. Техни асистентки ще са около 40 момичета от специалност художествена гимнастика. След това отново ще излетим и ще посетим първата планета“, сподели проф. Андонов.


Коя е първата планета, на която ще кацне космическият кораб, колко още планети ще посети той в това пътуване, какво представлява съзвездието „НСА“, каква ще е бъдещата Академия видяна от космоса и какво ще представлява тя, когато кораба кацне на земята, можете да чуете в звуковия файл.

БНР е медиен партньор на всички събития свързани с 80-годишния юбилей на Национална спортна академия "Васил Левски".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна