Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха жертва от свлачището на италианския остров Иския

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Една е жертвата до моментна на остров Иския в Италия, където рано тази сутрин се образуваха редица свлачища в резултат на лошото време и поройните дъждове. 8 души от издирваните са намери включително и новороденото дете. 

Търсят се още десетина души. Евакуират се над 200 жители .

Първата жертва е жена, чието име и националност не се съобщават. Според спасителния екип, тя е от Източна Европа, омъжена за жител на Казамичиола. 

Спасителните дейности на остров Иския са много затруднени от силния вятър, бурното море и калта навсякъде. Голямото свлачище връхлетяло селището Казамичиола, е тръгнало от върха на планината Епомео от около 780 метра височина.

Стига чак до морето, унищожавайки растителност, сгради, улици, засипвайки всичко с кал и каменни отломки. Управителя на област Кампания Винченцо Де Лука каза: 

„Необходимо е да се поиска извънредно положение за остров Иския и териториите, засегнати от катастрофалните атмосферни явления”. 

Те предизвикаха наводнения и свлачища почти в цялата област Кампания, включително и в Неапол, където улиците се превърнаха в потоци. Поради бедствието, бе отменено откриването на оперния сезон днес в най-стария и един от най-престижните в Европа театри - „Сан Карло” в Неапол. 

Лошото време в региона ще продължи и в неделя. Геолози обясниха, че теренът там е податлив на свлачища – явление, което само на остров Иския се превръща в бедствия от 1910-а година до сега.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна