Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възстановяват електрозахранването в Украйна, в Киев вече има вода

Снимка: БГНЕС

Украинските власти постепенно възстановяват електрозахранването в страната след поредната серия руски въздушни удари срещу енергийната инфраструктура. Милиони домакинства в Украйна обаче остават без ток и отопление. Водоснабдяването в Киев е напълно възстановено, а в рамките на денонощие се очаква да спрат аварийните изключвания на тока.

Продължават и военните действия. Украинската страна обяви, че е постигнала успехи във военните действия в Луганска област и че евакуира хора от наскоро отвоювания Херсон.

Ню Йорк Таймс пише, че една трета от артилерията от западните съюзници за Украйна има нужда от ремонт и това се прави в Полша.

А според британското военно разузнаване Русия вероятно премахва ядрените бойни глави от стари ядрени крилати ракети и стреля с боеприпаси без заряд срещу Украйна.

Деветима руски военни бяха освободени от украински плен при взаимна размяна на военнопленници, съобщиха руските информационни агенци, цитирани от Ройтерс. А руското командване е освободило от своя страна 12 украински военнопленници.

А в Киев президентът на Украйна Володимир Зеленски е домакин на среща на върха, която цели да популяризира инициативата му "Зърно от Украйна" за износ на тази култура в страни, които са най-уязвими на глад и суша.

Зеленски обяви, че Киев е събрал около 150 милиона долара от повече от 20 страни и от Европейския съюз за износ на зърно в страни, включително Етиопия, Судан, Южен Судан, Сомалия и Йемен.

На срещата присъстваха лично премиерите на Белгия, Полша и Литва и президентът на Унгария. Президентите на Германия и Франция и ръководителят на Европейската комисия се включиха с видеообръщения


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени