Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германска министърка иска облекчени процедури по получаване на гражданство за чужденците

Нанси Файзер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Чужденците в Германия да получават германско гражданство по-лесно и по-бързо - за това се обяви министърката на вътрешните работи Нанси Файзер. Проектозаконът за тази цел е вече готов и предстои обсъждането му.

Според проектозакона ще бъде по-лесно за хората, които вече живеят в Германия от няколко години, да станат германски граждани. Вместо досегашните осем години, хората ще могат да получат германско гражданство само след пет години пребиваване в Германия.

В случай на "особени постижения в областта на интеграцията" това би трябвало да е възможно дори след три години - например ако имигрантите са показали особени академични или професионални постижения, доброволен ангажимент или имат особено добри езикови умения. Децата, родени в Германия от родители чужденци, трябва автоматично да получават германско гражданство, ако единият от родителите вече е имал "законно обичайно местопребиваване" в Германия в продължение на пет години. Досега това се случваше само след осем години.

За възрастните хора над 67 години Фейзер иска да премахне формалното доказване на езикови умения, което се изискваше досега. Вместо това в бъдеще ще бъде достатъчна "способността за устно общуване". Досегашният тест за познания за Германия също ще отпадне за тази група. Притежаването на няколко гражданства ще стане много по-лесно с реформата.

Според министърката на вътрешните работи планираните улеснения трябва да бъдат и стимул. "Смятам, че съкращаването на сроковете е стимул за интеграция", заяви Файзер. Те са стимул за по-бързото изучаване на езика, каза тя и добави, че трябва да се отдаде специално признание и на тези, които в свободното си време извършват доброволна работа за другите.

Турската общност приветства планираната реформа.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени