Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Тайван подаде оставка като лидер на управляващата партия

Цай Ингвен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Тайван Цай Ингвен подаде оставка като лидер на управляващата Демократическа прогресивна партия след поражението на формацията на провелите се днес регионални и кметски избори. Основната опозиционна партия „Гоминдан“ води в 13 от 21 града и провинции, а партията на президента Цай Ингвен печели само в пет. Тя обяви оставката си в кратка реч, в която пое отговорност за изборната загуба:

„Трябва да поема всички отговорности и от този момент се оттеглям като председател на Демократическата прогресивна партия. Въпреки че централното правителство беше много усърдно, изправени пред такъв резултат, има много неща, за които трябва да се замислим дълбоко. Не успяхме да преодолеем сегашния характер на местната политика. Това показва, че имаме какво да покрием по отношение управлението на общините и очакванията на хората“.

„Паднахме, но ще се изправим“, каза още Цай Ингвен и отбеляза, че това не е първи провал на нейната партия. Тя съобщи още, че е отхвърлила предложението за оставка на премиера Сю Ценг-Чанг, също високопоставен член на формацията, като е поискала той да остане на поста, за да гарантира, че политиките й ще бъдат изпълнени. Цай Ингвен счита местния вот за послание към света за това как Тайван защитава своята демокрация на фона на напрежението с Китай. Ерик Чу - председателят на опозиционната „Гоминдан“, която традиционно предпочита близките връзки с Китай, отпразнува победата, но каза, че партията му ще защитава свободата на Тайван.

А според Пекин, резултатите от местните избори разкриват, че общественото мнение на острова е за мир, стабилност и добър живот. В съобщението на китайската служба по въпросите на Тайван се посочва, че Пекин ще продължи да работи с народа на Тайван за популяризиране на мирните отношения, и че твърдо се противопоставя на независимостта на Тайван и чуждестранна намеса.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна