Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Седмица на дървото" в Кипър

Ще бъдат засадени 100 000 фиданки

Снимка: Pixabay

100 000 фиданки ще бъдат раздадени безплатно на обществеността в Кипър. Кампанията за тях започва днес, с откриването на "Седмицата на дървото", и е част от правителствената програма "Засаждане за климата".

Акции за залесяване, екоуроци в училищата и други събития ще се състоят през "Седмицата на дървото", която се провежда от днес до 3 декември, съобщиха от Отдела по горите към Министерството на земеделието и околната среда.

Първите дръвчета ще бъдат засадени от екоминистъра Костас Кадис и ученици на територията на училище в Никозия, където ще бъде официалното откриване на седмицата.

От Отдела по горите очакват голям интерес към предоставяните безплатно разсади от 25 вида дървета и храсти.

С решение на правителството се разширява кръгът на получателите им. Досега сред тях бяха граждански сдружения, местни власти, учреждения, училища и други организации. Тази година фиданки ще се дават и на всички желаещи граждани, които могат да ги използват за собствени нужди и да ги засадят в своя имот.

Програмата "Засаждане за климата", част от която е започващата кампания, е одобрена от кабинета и се изпълнява вече четвърта година. Целта й е да подпомага обществените инициативи за борба с климатичните промени и да допринесе за увеличаване на зеленината на острова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени