Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмица на битки - на пътя, срещу трафика на мигранти, в парламента

Снимка: Ани Петрова

Последната седмица на ноември, в която политици и избиратели продължиха да говорят на различни езици. Седмица на битки на пътя, срещу трафика на мигранти, между МВР и прокуратурата, между бивша и още по-бивша власт. На фона на растящи цени и падащи температури плаващите политически мнозинства на "хартиената бюлетина" и "коалицията на войната" са на път да отплават към все по-вероятните предсрочни парламентарни избори догодина.

30 процента по-скъпа потребителска кошница на основни хранителни стоки през ноември в сравнение с миналата година. Жители на няколко села в Плевенско затвориха с жива верига пътя София-Русе, заради лошите пътища в района, които водят до катастрофи. 

И жителите на Бузовград искат резултати, а не обещания и продължават да протестират за безопасни пътища, след тежкия инцидент при който момче на 14 години беше пометено от пиян и дрогиран шофьор.

В Омуртаг след четири месеца безводие излязоха на протест. Там вода има два пъти седмично по един час.

Продължава битката на полицията с нелегалният трафик на бежанци. Тази седмица бус с нелегални мигранти, шофиран от криминално проявен, се удари в микробус на жандармерията край София. Служебното правителство предлага депутатите да променят Наказателния кодекс, за да има по-строги наказанията за каналджиите.

Тази седмица депутатите на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" прекратиха бойкота си и се върнаха в пленарната зала. С гласовете на БСП, ДПС и ГЕРБ се върна и обсъждането на промените в изборните правила и скандал след скандал.

В първия ден депутатите едва успяха да гласуват само  заглавието на законопроекта - заради остри спорове, опит за блокиране на парламентарната трибуна, наказани депутати, взаимни обиди в корупция, задкулисие и невежество. 

Промените в изборните правила изправиха един срещу друг и бивши коалиционни партньори - БСП и „Продължаваме промяната“.

Ако парламентът не излъчи кабинет, вероятно президентът ще насрочи избори за ново Народно събрание през март, стана ясно от думите на Румен Радев на консултациите му с представителите на „Демократична България".

Утре консултациите на президента приключват - с партия „Български възход“. След това държавният глава трябва да обяви кога ще връчи първия мандат за съставяне на правителство - на ГЕРБ.

Чуйте подробности за най-важните новини от изтичащата седмица в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени