Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Канада спечели купа „Дейвис“ за първи път

Канадците Феликс Оже-Алиасим (вдясно) и Денис Шаповалов спечелиха купа "Дейвис"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отборът на Канада спечели за първи път в историята си тенис-турнира за купа "Дейвис", като се наложи на финала над Австралия с 2:0 победи в Малага (Испания).

До този резултат се стигна след индивидуалните мачове, след като Денис Шаповалов се наложи чисто над Танаси Кокинакис, а първата ракета на канадците Феликс Оже-Алиасим победи във втория мач Алекс Де Минор.

Така въобще не се стигна до мача на двойки.

Канада поведе на 28-кратния шампион в надпреварата Австралия, след като Шаповалов постигна успех над Кокинакис с 6:2, 6:4.

Шаповалов, който е под номер 18 в световната ранглиста, изглеждаше свеж, въпреки че в събота игра трисетов мач срещу италианеца Лоренцо Сонего. Той набързо поведе с 4:0 в първия сет, преди Кокинакис да успее да спечели гейм.

Канадецът затвори сета при 6:2, а след това направи пробив и в третия гейм на втория сет и не пропусна да се възползва от аванса си до края. Мачът продължи едва 89 минути.

Първата титла за тима на Канада, който бе финалист през 2019 година, подпечата Оже-Алиасим с успеха си над Де Минор с 6:3, 6:4 за час и 42 минути.

Канадецът направи пробив в осмия гейм на първия сет и поведе с 5:3, а след това приключи частта със собствен сервис.

Един пробив бе достатъчен на Феликс Оже-Алиасим и във втория сет.

Той го направи още в третия гейм, като дръпна с 2:1, а след това то затвърди като поведе с 3:1 и не допусна изненада до края на мача.

Тимът на Австралия се провали в преследването на купата, която не е печелил от 2003 година, когато сегашният капитан на отбора Лейтън Хюит бе водещ тенисист на тима.


По публикацията работи: Петър Ненов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!