Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безредици в Брюксел след мача Мароко-Белгия, полицията използва водно оръдие и сълзотворен газ

Части на полицията за борба с безредиците са разположени в центъра на Брюксел, 27 ноември 2022 г., след футболния мач от група F на Световното първенство по футбол през 2022 г. между Белгия и Мароко.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Футболни запалянковци предизвикаха размирици в Брюксел по време и след мача на световното първенство в Катар между отборите на Белгия и Мароко, съобщи АФП. Мачът завърши с изненадващо поражение на Белгия с 0:2.

Десетки фенове палиха автомобили и разбиваха витрини в центъра на белгийската столица в късния следобед. Властите мобилизираха около сто полицаи, които успяха да овладеят ситуацията, като използваха сълзотворен газ и водни струи.

Още преди края на мача "десетки хора, включително някои с качулки, потърсиха конфронтация с полицията, което застраши обществената безопасност", се казва в изявление на брюкселската полиция.

Говорителка заяви, че някои фенове са били въоръжени с палки, а един журналист "е бил ранен в лицето от пиратка".

Мобилизирани бяха около сто полицейски служители, а жителите бяха предупредени да избягват определени райони в центъра на града. Метростанциите бяха затворени, а централни улици - блокирани, за да се ограничи насилието.

"Осъждам най-категорично инцидентите от този следобед. Полицията вече се намеси решително. Поради това съветвам феновете да не идват в центъра на града. Полицията прави всичко възможно, за да поддържа обществения ред", написа в Туитър кметът на Брюксел Филип Клозе.


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна