Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След подписки и съдебни дела улиците в дупнишкото с.Баланово вече ще имат имена

Снимка: БНР архив

След няколко години подписки, общи събрания и дори и съдебни дела срещу Общината в дупнишкото село Баланово ще имат имена на улиците и конкретен адрес на имотите си, решиха общинските съветници.  Досега Общината отказвала да се именуват улиците в селото заради юридически причини и видени от нея лични амбиции на собственици на имоти.

Въпросът за имена на улиците в Баланово е поставян преди 5-6 години, последно - на общо събрание на жителите през септември т.г. На Общината са налагани и санкции. Липсата на име и номер и на домашен адрес създава проблеми с комуникацията на всякакво ниво - от пощенско писмо до идването на Спешна помощ или пожарна, на такситата, полицията и др. служби и звена, оплакват се жителите на селото, които са над 400.

Общинските съветници гласуваха на последното си заседание в полза на местните хора. Те вече знаят иманата на улиците си, а кръстник е кметът Явор Митов. Избрани са предимно имена на цветя, както и на известни исторически личности, царе, революционери и поети.

Сега от Общината ще трябва да отпуснат пари за табели с имената. А жителите ще трябва да променят личните си карти с конкретните адреси по местоживеене.

По същите процедури мина и кюстендилското село Жиленци, което с години водеше безуспешна борба с институциите да именуват улиците. 

Общината отказваше финансиране за това, накрая кметът Камен Златков събра средства от административните услуги и вече в Жиленци всеки знае домашния си и личен адрес.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна