Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Групов танцов спектакъл на Мунир Саид регистрира рутината в човешкото всекидневие

Регионалният център за съвременни изкуства "Топлоцентрала" стана предпочитан дом за артистите от сферата на танца. Пореден танцов пърформанс там ще предизвика почитатели и любители на това изкуство на 29 ноември от 19:30.

Египетският танцов и музикален артист и изследовател Мунир Саид гостува в България от септември до края на годината.

Като хореограф той отправи покана към български танцьори, с които да работи заедно по солов и по групов спектакъл.

Соловият "I was there" вече беше представен на 24 ноември.

В Голямата зала на "Топлоцентрала" със свои колеги Саид ще представи мултидисциплинарната инсталация, сливаща танц, музика и визуални ефекти "(Не)-идентифицирани движения".

Част от проекта е резултат от работа в резидентната програма в Akademie Schloss Solitude, базирана в Щутгард, обясни пред Радио София Мирослав Христов, координатор "Гьоте институт".


Мунир Саид сподели добрите си впечатления от артистите, с които е работил в София. И обясни, че соловият спектакъл е бил базиран на носталгията и миналите спомени. Марина Хараламбова е проникнала, приела и интерпретирала идеите на спектакъла. Положителни са били реакциите и обратната връзка от публика и колеги.

"Винаги в работата си се стремя с нещо човешко да докосна хората, независимо къде се намират или какво работят", изтъкна хореографът.

В груповия спектакъл се третира рутинността в действията, които извършваме в работата, вкъщи, въобще - в живота. Дари и да постигнем някаква промяна, скоро сред това навлизаме в следваща рутина.

Чуйте целия разговор на Гергана Пейкова.
По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна