Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Леви партии без ляво движение зад тях - престават да бъдат леви"

Станислав Додов: Срещата за ляво обединение официализира края на монопола на БСП вляво

Снимка: БГНЕС

"Леви партии, които нямат около или зад себе си популярна подкрепа, въплътена в движение, рано или късно спират да бъдат функционални, а в голяма степен спират да бъдат и леви. ... Моето притеснение е, че за пореден път си говорим за самоцелно обединение и за електорална политика".

Това каза пред БНР Станислав Додов, публицист, един от създателите на Лява платформа "Прогрес", във връзка със заявката от леви формации за евентуално формиране на ляво обединение на среща във вторник (29 ноември).

"Невероятно е, че в един момент се оказа, че толкова много хора милеят за лявото - Георги Първанов, Георги Кадиев и т.н. Утрешната среща и говоренето за нея показват, че монополът на БСП върху лявото е окончателно прекратен. Това е важно. Тази среща бележи официализирането на края на монопола на БСП над лявото. Това е нещо, което трябваше да се случи много отдавна, а за съжаление се случи прекалено късно, но по-добре късно, отколкото никога", коментира той.

Според Додов проблемът, че БСП се срива, не е защото тази партия има проблем и трябва да бъде спасявана:

"Това е индикативен проблем за цялостната парламентарна демокрация и за цялостното отчуждаване на хората у нас от политиката. Левите са, които по идея трябва да представляват хората на наемния труд и подтиснатите. Това е индикативно за много по-дълбоки неща от това, че трябва да спасяваме БСП".

Интервюто на Константин Мравов със Станислав Додов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени