Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Автентичните обреди и традиции от село Устрем

"Нямата рече" – втората книга на Галина Танева

Галина Танева е израснала в село Устрем. Омъжена е, има три деца и живее във Великобритания, но любовта към родното гори в сърцето ѝ. "Нямата рече" е втората книга на Галина Танева. В нея са подробно описани автентичните обреди, традиции и обичаи през зимата от село Устрем, пресъздадени по спомените на малкото останали живи баби, а и от това, което самата авторка помни. Записани са автентични текстове на песни, пети в селото, събирани дума по дума. 

Ще се запознаете с някои моменти от бита на българите в село Устрем, както и с типични ястия, чието приготовление е част от магията на българщината. Колоритен диалект, истински и неповторими традиции и обичаи, фолклор, който сякаш оживява – това е "Нямата рече". 

За желанието да съхраниш за поколенията, онази любов , вплетена в обичаи, диалект, дрехи и фолклор в района на село Устрем, по увлекателен начин разказва Галина Танева. 

Къде се намира това село и кое я кара да се връща многократно в родината и родния край, можете да чуете от звуковия файл.

Снимка – изд. Сиела

По публикацията работи: Милена Очипалска

Горещи теми

Войната в Украйна