Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна се опитва да ограничи потреблението на ток в столицата Киев

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Потреблението на електроенергия в Киев трябва да се намали с 60%, разпореди държавната електрическа компания "Укренерго". Останалият ток ще бъде разпределян за осветяване на критична инфраструктура като болници, помпени станции и топлоцентрали - 58%, и 42 на сто за битовите потребители.

"Правим всичко възможно всеки наш клиент да има ток за 2-3 часа на ден", се казва в изявление на компанията.

Русия се готви за нова вълна от ракетни атаки срещу енергийна мрежа на Украйна. Това предупреждение дойде по време на посещението на външните министри на няколко европейски страни в Киев, за да изразят подкрепата си за украинската страна, включително първите дипломати на кандидатките за членство в НАТО Финландия и Швеция.

Говорител на генералния щаб на украинската армия изтъкна, че в Черно море се е появил руски ракетен кораб, носещ носещ 8 ракети тип "Калибър".

А украинският президент Володимир Зеленски предупреди украинците да очакват още една сурова седмица без електричество и отопление, тъй като Русия планира нови удари срещу енергийната инфраструктура на страната:

"Разбираме, че терористите подготвят нови удари. Знаем това със сигурност. Докато имат ракети, за съжаление, те няма да спрат. Но нашата способност да си помагаме и да се грижим за най-уязвимите - възрастни хора, семейства с деца, тези, които загубиха домове и роднини във войната - нашата взаимопомощ е един от елементите на защита срещу терора и е наша сила".

Сраженията на фронта продължават. От руското министерство на отбраната съобщиха, че боевете в източна Украйна не са довели до съществени изменения във фронтовите линии. Според информацията руските войски са отразили украински контраатаки край Лиман, Соледар и Павловка в Донецка област.

Назначената от Москва окупационна администрация отрече руската армия да се подготвя да се изтегли от Запорожката АЕЦ в Украйна.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени