Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От ГЕРБ отправиха обвинения към ръководството на ББР за нанесена щета от 1 млн. лева

В връзка с това са и обвинения към Кирил Петков за негови действия в качеството му на служебен министър на икономиката

Десислава Атанасова показва документи по време на пресконференцията в централата на партия ГЕРБ - 28 ноември 2022 г.
Снимка: БГНЕС

От ГЕРБ отправиха обвинение към ръководството на Българската банка за развитие за нанесена щета от 1 млн. лв. Те поискаха служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев да потърси отговорност като принципал и да сезира Агенцията за държавна финансова инспекция. От формацията обвиниха в нарушения и съпредседателя на ПП Кирил Петков заради негови  действия, докато е бил служебен министър на икономиката.

Кирил Петков е отговорен за спорни назначения в Българската банка за развитие, като назначеното от него ръководство е нанесло щети за над 1 млн. лв., обявиха от ГЕРБ. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова призова настоящия служебен министър на иновациите и растежа Александър Пулев да потърси отговорност и да поиска Агенцията за държавна финансова инспекция да провери правомерността на платени 1 млн. лв. за консултантски и адвокатски услуги за емитиране на облигации за 1 млрд. лв., което така и не е реализирано:

"Кой ще носи отговорност за изхарчения 1 милион за консултантски и адвокатски възнаграждения, без реално да е осъществено намерението на банката за тази емисия?" - попита Атанасова.

Бившият социален министър Деница Сачева напомни за друго нарушение -  седмица преди официалното си назначаване ръководството на банката е сключило договор за адвокатски услуги, което може да бъде обявено за нищожно:

"Договорът, който се сключва за правно обслужване, е с адвокатска кантора, но е с точно посочване на Лена Бориславова при месечно възнаграждение 13 690 лева или и 164 289 лева годишно без ДДС, без разноски и без допълнително уговорени допълнителни 274 лева на час", посочи Сачева.

Десислава Атанасова коментира: "За нас е изключително неприемливо "нулево толерантните към корупцията" да си служат с подобни договори за консултантски и адвокатски услуги, които може да са прикрити договори за други услуги във времето, когато Кирил Петков беше министър".

Атанасова коментира и обвиненията, отправени от лидера на БСП Корнелия Нинова и депутата Георги Свиленски към Кирил Петков за възможно манипулиране на машинния вот на последните предсрочни парламентарни избори:

Министър Александър Пулев: Върховенството на закона важи и за Банката за развитие

"Изнесената публично информация за подготвяната през 2021 г. облигационна емисия на Българската банка за развитие (ББР) в размер на 1 млрд. лв. отговаря на истината. На истината отговарят и твърденията за изплащане на адвокатски и консултантски хонорари по сделката в размер на близо 1 млн. лв., макар че облигационната емисия не е реализирана" - това заявиха от Министерството на иновациите и растежа. От там уточняват:

"Решението на Управителния съвет за прекратяването на емисията е взето на 15.11.2022 г. То е внесено за одобрение от УС към новоназначения Надзорен съвет на банката на 23 ноември 2022 г., но тогава Надзорният съвет отказва да одобри решението на Управителния съвет, защото прекратяването на емисията би легитимирало направените разходи, без да са ясни причините, поради които облигацията не е реализирана и прекратена".

От министерството припомнят, че новият състав на Надзорния съвет бе назначен от министъра на иновациите и растежа Александър Пулев на 7 ноември 2022 г. и именно този състав на Надзорния съвет отказа да валидира направените по облигацията разходи. Така Надзорният съвет, по указание на министъра на иновациите и растежа, на практика е отказал да потвърди решението на Управителния съвет за прекратяване на облигационната емисия и е изискал от Управителния съвет да му бъде представена цялата информация, кореспонденция и преписка по облигационната емисия.

Срокът за предоставянето на информацията от Управителния на Надзорния съвет изтича днес, 28 ноември.

По указание на едноличния собственик на капитала новоназначеният Надзорен съвет следва да докладва на министър цялата информация и преписката в срок до утре, 29 ноември.

На базата на получената информация министърът ще вземе решение и ще го оповести публично, а действията му ще се ръководят единствено от върховенството на закона и защита на интереса на държавата, посочват от ведомството.


По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени