Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутат сезира прокуратурата за замърсяване при източването на амоняк в Ловеч

Снимка: Пламен Христов

Народният представител от ГЕРБ от ловешкия избирателен район Николай Нанков ще сезира прокуратурата за това, че в началото на октомври при източването на амоняк от опасната инсталация в ловешкото предприятие "Мелта 90" в канализационната мрежа на града са установени  количества "общ  азот"  и "азот амониев" сто пъти над допустимите норми.

Николай Нанков съобщи, че е получил тревожните данни от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което е принципал на местното ВиК дружество, а изследването на канализационните води е направено от независима лицензирана лаборатория.

"На 6 октомври 2022 г. при извършеното замерване от ВиК–Ловеч имаме отчетени над 3161 милиграма на литър "азот амониев" при допустими 30 милиграма на литър, а "общият азот4 - при 22 милиграма на литър допустими, имаме над 2253. Тези данни са със стократно превишаване.

И тук вече възникват някои въпроси: Защо не е публикувана тази информация от органите, които са участвали в тази акция? Какво количество амоняк е било източено от системата на "Мелта 90"? Медиите били ли сте уведомени? По какъв способ е източено? Кои областни структури отговаряха  за мероприятието, което е важно да се знае".

Нанков каза още, че представители на ВиК–Ловеч не са били поканени да присъстват на операцията по източването на опасния амоняк, който замърсяваше месеци наред района около предприятието.

"И си задавам въпроса дали това не е нарочно, за да не се установи още на момента това залпово замърсяване на отпадните води. Това всичко отива в река Осъм и говорим за едно много сериозно тежко регионално замърсяване."

Припомняме, че от предприятието, което замърсяваше околната среда, бяха източени около 2 това амоняк преди инсталацията да бъде окончателно спряна по разпореждане на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и прокуратурата. Тогава обаче за такова сериозно замърсяване на отпадните води в канализационната мрежа на града не беше съобщено.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна