Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

ОбС в Каварна каза "да" на дългосрочен заем от около 20 млн. лв. за 4 проекта

Снимка: Ани Петрова

Общинският съвет на Каварна одобри изтегляне на дългосрочен кредит до 20,6 милиона лева за изпълнение на 4 инфраструктурни проекта.

Близо 10 милиона от средствата са предназначени за ремонт на улица, водеща до централния плаж в крайморския град.

Съветниците, които гласуваха "против", се опасяват, че сумата е непосилна за толкова малка община и че това ще доведе до неблагоприятни финансови последствия.

Проектите на обща стойност от близо 21 милиона лева са за рехабилитация на ул. "Черноморска", реконструкция и възстановяване на паркови пространства в Каварна, изграждане на улична канализация и реконструкция и рехабилитация на още три улици. Според вносителят на докладната - кметът на община Каварна Елена Балтаджиева, тези проекти ще променят облика на града и са в услуга на местната общност: "Условията за погасяване са до 144 месеца, източниците за погасяване на дълга  - собствените бюджетни средства на Общината", посочи тя.

Общинските съветници, гласували срещу това искане, подчертаха, че не им е предоставена дори количествено-стойностна сметка за проектите. Част от съветниците изразиха и опасения, че свиканото с ден по-рано заседание на Общинския съвет е в нарушение на четири разпоредби от правилника за дейността му и заявиха, че ще пуснат жалба до областния управител на Добрич.


БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.