Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинският град Днепър бе мишена на руски ракетни удари

В Киев продължава да има режим на тока, 28 ноември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руски ракетни удари бяха извършени тази нощ срещу град Днепър, съобщават украинските власти.

Президентът Володимир Зеленски съобщи, че за седмица Херсонска област е обстрелвана 258 пъти. По думите му руските ракети са засегнали 30 населени места.

Очаква се днес Съединените щати да обявят помощ за енергийната инфраструктура на Украйна.

В Днепър е ударен частен завод, в резултат на ракетния обстрел е възникнал пожар, съобщи в Телеграм Валентин Резниченко - ръководител на Денпропетровската областна военна администрация.

От Генералния щаб на украинската армия сигнализират за нова опасност в АЕЦ "Запорожие". Руските сили не пускат служителите, които са отказали да подпишат договори с Росатом, на територията на електроцентралата.

Украинският президент Володимир Зеленски е обсъдил идеята за създаването на Специален съд за руските престъпления, заедно с външните министри на 7 европейски държави, които бяха на съвместно посещение в Киев вчера:

"Обсъдих въпроса с външните министри на нашите партньори, а ръководителят на моя офис Андрий Йермак се включи в конференцията във Франция, където специална група работи по създаването на този трибунал. Главният прокурор Андрий Костин се готви за среща с министрите на правосъдието на Г-7 в Берлин днес. Основна тема на тези разговори е руската отговорност за войната и за нанесения терор. Холандският премиер Марк Рюте също помага в усилията да стане ясна истината за руските убийства и мъчения. Повече новини ще имаме в рамките на деня."

Зеленски поясни, че средствата, които продължават да постъпват по инициативата за дарения се използват за покупката на генератори и оборудване, за да може Украйна да преодолее настъпващата зима.

Очаква се американският държавен секретар Антъни Блинкън да обяви помощ за електропреносната мрежа на Украйна. Блинкън пристигна вчера в Румъния за среща на външните министри на страните от НАТО, на която участват и представители на страните от Г-7. Вашингтон призовава и други страни да окажат помощ на Киев по този въпрос, за да не се стига до спирания на тока.

Първата дама на Украйна Олена Зеленска поиска световен отговор на сексуалното насилие в страната. На конференция в Лондон Зеленска заяви, че "сексуалното насилие" е част от "арсенала" на Русия за "унижаване на украинците".

В Киев властите обявиха, че ще поставят коледна украса.

"Не можем да позволим на Путин да ни открадне Коледата", заяви кметът Виталий Кличко.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна