Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стихнаха протестите срещу Covid ограниченията в Китай

Бдение в Хонконг в памет на жертви на политиката на Китай за нулев Covid, 28 ноември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Протестите срещу Covid ограниченията в Китай стихнаха, а по улиците на китайските градове се съобщава за масирано полицейско присъствие.

В Шанхай силите на реда поставиха огромни бариери, арестувани бяха няколко души. Хората бяха спирани да снимат протестите, а полицаите триеха на място снимките им от мобилните телефони.

В столицата Пекин снощи беше планиран протест, но десетки полицаи блокираха достъпа до обявеното място за демонстрацията.

Цензорите в Китай извършват масово прочистване на социалните медии от снимки и публикации за демонстрациите. Десетки милиони публикации бяха филтрирани, а вместо това се популяризират вдъхновяващи истории от Световното първенство по футбол в Катар и космическите постижения на Китай.

Снощи десетки се събраха на протест в Китайския университет в Хонконг, за да покажат солидарност с демонстрациите в Китай.

Анти-Covid протестите, избухнаха през уикенда след смъртоносен инцидент в северозападния град Урумчи. Миналата седмица при пожар в жилищен блок загинаха 10 души, като повечето хора не са успели да избягат навреме, както се смята поради заключени врати или са излезли късно от страх да не нарушат локдауна.

Китай обяви междувременно, че ускорява ваксинацията срещу коронавируса при хора над 60 години, след като през последните дни беше отчетен рекорден брой новозаразени. Ниското ниво на ваксинирани сред възрастното население отдавна се смята като една от причините за удължаване на китайската политика за нулев Covid, която предвижда дълга карантина и внезапни локдауни.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени