Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свръхпечалбите на енергийните компании ще се облагат с 33%, реши бюджетната комисия в НС

Снимка: БГНЕС

Свръхпечалбите на енергийните компании ще се облагат с 33%, реши на второ четене бюджетната комисия в парламента.

Мярката е временна и се въвежда според европейска директива. Тя е насочена към подпомагане на най-уязвимите групи, засегнати от високите цени на горивата.

За да бъде окончателно одобрена, тя трябва да бъде гласувана и в пленарната зала. Тепърва ще стане ясно как точно събраните средства от облагането ще бъдат насочени към целевите групи. 

Междувременно депутатите обсъждат на първо четене т.нар. удължителен закон, с който се запазват основните финансови параметри от тази година и за 2023 г. до сформирането на редовен кабинет и приемането на нов бюджет. Въпреки недоволството на синдикатите, в текстовете е записано, че се запазва размерът на минималната работна заплата от 710 лева догодина. Максималният осигурителен праг остава 3 400 лева, а пенсиите ще бъдат осъвременени по швейцарското правило от 1 юли с 12 на сто, ако няма нов приет закон.

В първото изказване по същество по темата Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната" обвини служебния кабинет, че замразява доходите на хората:

"Служебният кабинет на президента Радев отказва да изпълни конституционните си задължение да изготви и внесе в Народното събрание нов държавен бюджет за 2023 г. Бюджет, който да отговаря на новата макроикономическа и геополитическа обстановка".

В залата присъстват премиерът Гълъб Донев, вицепремиерът Лазар Лазаров и министърът на финансите Росица Велкова. 

Извънредното заседание на НС започна с 30-минутна закъснение – с почивка, през която се даде възможност на премиера Донев и на двамата министри да дойдат в парламента. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна