Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реалистичен вариант би бил ГЕРБ да направят кабинет с ДБ

Най-вероятната посока обаче е избори през март

Снимка: БГНЕС

Във вторник сутрин, в предпоследния ден на ноември, с актуалните национални теми и събитията. За политическата ситуация, скандалите и възможните сценарии за правителство след приключилите консултации при президента - анализ на политолога доц. Борис Попиванов

Попиванов каза: "Вариантът за кабинет изглежда далече, толкова колкото бе и след изборите на 2 октомври. През тези два месеца уж имаше новини, обрати и драми, но и те помогнаха за съставяне на правителство. Разделителните линии остават същите, напрежението между партиите е валидно и днес, особено ГЕРБ срещу "Продължаваме Промяната", БСП срещу всички и т. н."

"Конфликтът за машините е измислен скандал, изборите на 2 октомври бяха честни и по мнението на чуждестранните наблюдатели и по мнението на самите партии, до преди няколко дни. Нямаше дори и сериозни жалби, те се появиха два месеца по-късно, когато всички срокове са изтекли. Тези съмнения се раздухват, за да държат недоволството между партиите, и по-конкретно между БСП и "Продължаваме Промяната", смята политологът. По думите му има тенденция БСП да се дистанцира от лагера на ПП. 

По повод на коалиция на системните партии: Тук съпротивата идва не е от БСП, а от страна на ГЕРБ. Още след изборите ГЕРБ подсказаха амбиция да направят правителство с евроатлантическите партии. За ГЕРБ не са толкова важни ДПС и БСП, а по-скоро за тях е важна Демократична България. 

"Правителство съставено от ПП и ДБ би било трудно да съществува, като правителство на малцинството, то ще е ужасно нестабилно още от първия си ден", смята доц. Попиванов. Според него реалистичен вариант е ГЕРБ да реализират кабинет с ДБ, и да присъединят и други формации.

Може да чуете повече от интервюто в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени